https://acasa-la-nevasta.blogspot.com/p/aperitive-festive.html

Aperitive pentru Evenimente 2024

Aperitive pentru evenimente , bufet suedez sau pentru petreceri ale copiilor, aperitivele calde si reci sunt de fapt gustari ce reprezinta primul preparat servit  înaintea felului principal la prânz sau cină, de obicei în cantitate redusă, în scopul deschiderii poftei de mâncare. În unele țări se obișnuiește ca acest preparat să fie servit la mesele festive sau de sărbători, intr-o varietate diversa de aperitive,  în schimb ce în altele, precum Spania, Portugalia, Franța, este un fel de mâncare consumat zilnic, cu orice prilej și în oricare moment al săptămânii.

Aperitivele pot fi calde sau reci. Conform regulilor gastronomiei, aperitivele calde (preparate termic) nu se servesc simultan cu aperitivele reci. In cazul in care alegem sa servin la acceasi masa sau la acelasi eveniment aperitive calde si aperitive reci, aperitivul rece precede aperitivul cald, fiind servit ca prim fel de mancare.

Aperitivul rece este un fel culinar realizat din produse alimentare industriale (diferite tipuri de brânzeturi sau mezeluri), în asociere cu legume, ouă, produse din carne și pește, ciuperci, patiserie și ornate cu elemente de decor comestibile (salată verde, pătrunjel, mărar, morcov, lămâie, capere, ridiche, ardei, etc.). Aperitivele nu se vor combina rece și cald pe aceeași farfurie și vor fi prezentate în bucăți mici (20-30 gr).

Funcție de sortimentele de aperitive servite, acestea vor fi prezentate astfel: pe platouri (gustările calde sau reci servite la mese de tip: bufet suedez, recepții, cocktailuri, etc.), pe farfurie (la serviciul individual), în cupe speciale (gustările din categoria cocktailurilor și a anumitor salate de crudități). Servirea icrelor de sturion se face prin prezentarea cutiei originale a produsului, pe un platou cu pat de gheață sau în cupe de cristal.

Atunci cand exista aperitive realizate din produse traditionale - reteta consacrata Denumire de Origine Protejate (DOP), Indicatii Geografice Protejate (IGP) si Specialitati Traditionale Garantate (STG), organizatorii de evenimente pot alege sa specifice denumirea / provenienta produsului.

Americanii folosesc, de asemenea, "aperitiv" pentru a indica primul curs mâncat când este așezat la masă într-o masă de trei feluri (aperitiv, curs principal, desert).

 Practic, toate culturile oferia alimente sărate ca stimulanți pentru deschiderea poftei de mancare la inceputul mesei, in diverse combinatii, alaturi de legume – fructe sau bauturi aperitiv.


Vechii greci și romanii serveau pește, legume condimentate, brânză și măsline.  Franța, la sfârșitul secolului al XVII-lea până la mijlocul secolului al XIX-lea, servea la aperitivele festive pentru petreceri: stridii, ouă umplute și felii de limbă de vită sau prepelițe.


Meniurile s-au schimbat radical în secolul al XIX-lea, evoluând spre felurile de baza contemporane. A fost introdusa supa, apoi felul de baza, renuntandu-se in timpul meselor formale din familie la aperitive.


 Termenul "aperitive" pare să fi apărut aproape simultan în Anglia și America în anii 1860, pentru a oferi un echivalent anglofon pentru termenul francez “hors d'oeuvres” (la noi, “a servi un mezelic”).


Până în anii 1890, termenul “aperitive” și “hors d'oeuvres” sugereaza un meniu elegant.


In 1896 aperitivele sunt descrise ca un prim opțional servit inainte de supă, la petreceri.


Aceste aperitive erau de cele mai multe ori stridii crude sau scoici, dar ar putea fi mici “canapés”, cum ar fi caviarul la toast.


Nucile sărate (fisticul, alunele) si fructele ( confiate sau proaspete) nu erau considerate aperitive pentru petreceri ci aveau menirea de a fi prezente intre felurile de baza.