duminică, 16 iulie 2017

Reteta gem / dulceata de visine / cirese

Toate gospodinele asteapta o zi ploioasa de vara, pentru a …Numara banii.
 J Ei, am gresit? Bine, bine, nu avem bani, nu avem ce numara dar de facut, putem sa facem. Dulceata!



Beneficiile consumului de visine / cirese proaspete!
Ceea ce poate nu se cunoaste indeajuns, este faptul ca atat visinele cat si ciresele sunt ideale ca si gustare de fructe in curele de slabire, deoarece contin 75% apa, avand doar 60-70 calorii/ 100 grame. Pe langa faptul ca hidrateaza, fibrele din cirese tin de foame.

Atat visinele cat si ciresele ajuta la refacerea tesutului muscular. Daca pana acum luam aspirina, acum stim si mancam visine / cirese. Febra musculara (presupunem ca am cules noi visinele /ciresele; daca nu, am carat sacosa de la piata si tot cu efort s-au adus) dispare ca prin minune in mai putin de 24 de ore, visinele / ciresele avand proprietati antiinflamatorii datorita antocianilor (pigmentilor care dau culoarea rosie fructelor). Antocianii, ajuta la eliminarea acidului uric  in articulatii, previn instalarea artritei, gutei, problemelor aparute la articulatii. Tot acesti pigmenti care dau culoarea rosie visinelor /cireselor, previn Alzheimerul, lucrand asupra sistemului neurovegetativ.

Melatonina din cirese, este un antioxidant excelent pentru calmarea sistemului nervos fiind benefica  in caz de insomnii, nevroze, stari de anxietate si migrene.

Pentu o piele fara riduri si o vedere de vultur, consumati Visine! Betacarotenul din visine, protejeaza vederea si mentine elasticitatea pielii. Antioxidantii din fructe, lupta impotriva celulelor canceroase.

Datorita continutului de pectina, consumul de visine/cirese, ajuta la reducerea colesterolului, astfel prevenind diabetul, accidental vascular cerebral si bolile cardiace.

 De acord, vara, profitam si mancam fructe si legume proaspete. Dar iarna, stand langa calorifer? Clatite cu dulceata.

Retete  Dulceata de Cirese/ Visine
Pentru dulceata, proportia zahar / fructe, este 1 kg zahar la 1 Kg fructe
Ingrediente dulceata visine / cirese
4 Kg fructe
4 Kg. Zahar
Sucul de la 4 lamai/ portocale mari.

Modul de preparare dulceata visine / cirese
 In vasul in care faceti dulceata , puneti zaharul si sucul de porticala/ lamaie.

 Cand zaharul s-a topit si s-a format un sirop, adaugati fructele carora le-ati scos samburii.

Lasati sa fiarba pana se formeaza spuma pe care o luati cu o paleta. Ideal ar fi sa umeziti permanent marginile vasului in care fierbeti dulceata, cu ajutorul unei pensule, ca zaharul de pe margine sa nu se caramelizele.

Daca fructele au devenit sticloase, incercati-le. Dupa ½ de ora, ar trebui sa se fi fiert, inchideti focul.

Tips! Pentru dulceata, focul trebuie sa fie iute ca fructele sa ramana intregi.
         Gemul se fierbe la foc domol, deaorece continutul de zahar fiind mai redus,( zaharul fiind conservant)  trebuie sa se gateasca bine fructul.
        Daca nu veti  pastra gemul / dulceata intr-un loc racoros si uscat, puneti o aspirina pisata la un kg / de fructe, aceasta conserva  foarte bine, nepermitand formarea mucegaiului.
         Borcanele trebuiesc bine spalate dinainte si scurse sa nu aiba apa. Dupa ce puneti gemul / dulceata de visine / cirese in borcane, (cat inca gemul / dulceata este fierbinte) insurubati bine capacul si intoarceti borcanul cu fundul in sus, aerul va iesi si borcanul se va sigila.

Reteta gem de visine /cirese
4 kg. de visine/ cirese
1 kg. de zahar (daca fructele sunt bine coapte, este suficient, indiferend daca sunt visine sau cirese)
Zeama de la 4 lamai

Optional! La gemul de visine puteti adauga o fiola cu esenta de rom, iar la gemul de cirese esenta de vanilie.

Mod de preparare gem de visine / cirese
In vasul in care veti fierbe gemul, puneti de seara fructele si zaharul sau macar cu doua –trei ore inainte de prepararea termica, pentru ca fructele sa-si lase sucul.

Gemul se fierbe la foc mic,cu tabla dedesubt sau chiar in oala sub presiune. Daca nu aveti vase potrivite, fierbeti pe flacara ½ de ora la foc mic, apoi introduceti in cuptor  doua ore la foc mic ca sa nu se lipeasca de fundul vasului. Daca introduceti in cuptor, aveti grija sa acoperiti vasul rspectiv cu o hatie de copt umezita in prealabil, ca un capac, nu pe vas ci chair pe fructe ca sa nu se formeze crusta. Stiti ca gemul este gata, cand fructul este bine gatit si destul de copact.