luni, 12 iunie 2017

Cum sa-mi aleg meseria

Dilema unei generatii: “Ce sa fac cu viata mea?”


Raspuns corect? Ceea ce-ti place, fiindca sigur iti iese bine, iar atunci cand pasiunea iti devine job, vei fi un om implinit! 

Ar mai fi si alte calitati pentru a reusi sa-ti gasesti identitatea: verticalitatea, increderea, credinta, sinceritatea, etc. Toate acestea  le dobandesti pe parcurs, cunoscand oameni, traind si experimentand.

Dar ma intorc la poveste, pentru a intelege ca  menirea noastra, nu este cea sugerata de altii, ci cea care ne este harazita!
Micul Print, este Povestea unui baietel care isi dorea sa ajunga desenator, pictor sau grafician dar oamenii nu i-au inteles  harul si l-au sfatuit sa se ocupe de stiintele exacte.  Viata il pune in diverse ipostaze, astfel incat isi alege meseria de pilot.

Povestea incepe de la o poză vazuta de baiatul in varsta de 6 ani  într-o carte, “Poveşti Trăite”, despre Pădurea Virgină; în poza era un şarpe boa, care înghiţea un animal sălbatic., iar langa poza textul era: “Şerpii boa îşi înghit  prada întreagă fără s-o mestece.Apoi nu se mai pot mişca şi dorm vreme de şase luni cât îşi fac digestia”.
Această poză i-a dat mult de gândit în legătură cu aventurile din jungle şi astfel a început primul său desen. Fiind neinteles de cei mari, a fost nevoit sa renunte la pasiunea sa.


Pe parcursul vieţii a luat contact cu o mulţime de oameni. Însă, a trăit singur, fără a avea pe cineva cu care să stea de vorbă cu adevărat. Desenele sale nu prezentau interes şi erau considerate ca ceva abstract  pentru  cei din jur. Pana intr-o zi cand a fost nevoit sa aterizeze  în deşertul Sahara. Era singur si izolat. 

Spre surprinderea lui, în mijlocul deşertului, în zorii zilei, cineva îl roagă să-i deseneze o oaie. Era un baietel cu parul balai, Micul Prinţ. După mai multe încercări, pilotul care nu mai desenase de mult si isi pierduse exercitiul, a reuşit să facă un desen pe placul micului prinţ. O oaie închisă într-o ladă. Micul Prinţ punea o mulţime de întrebări, dar părea că nu raspunde la intrebarile care îi erau adresate lui. Astfel, pilotul a trebuit sa deduca ca Micul Prinţ venea de pe un asteroid B 612. Conversaţia cu micul prinţ era interesantă. Acesta nu era interesat de lucrurile pamantene, stiinte exacte, cum fac oamenii rost de bani, etc. Pe el îl interesa locul unde îşi va ţine oaia. Vroia sa stie ceva despre arborii mari - baobabi, dacă oile mănâncă baobabi şi sustinea că oamenii mari ar trebui să-si pliveasca gradina, sa  smulgă baobabii de îndată ce-i pot deosebi de trandafiri.

Micul prinţ părăseşte asteroidul B 612 şi pleacă pentru a cunoaşte univesul. În drumul său întâlneşte mai multe planete minuscule cu un singur locuitor. Prima planetă era locuită de un rege care credea că domneşte peste tot universul. A doua planetă era locuită de un înfumurat căruia îi plăcea să fie admirat şi aclamat. A treia planetă era locuită de un beţiv. Micul prinţ pleacă mai departe, spunându-şi în sinea lui: ”Oamenii mari sunt categoric foarte,foarte ciudaţi!”

A patra planetă era locuită de un om de afaceri,care îşi petrecea tot timpul numărând stelele pe care credea că le posedă. Micul prinţ ajunge pe a cincea planetă, locuită de un lampagiu şi felinarul său. Lampagiul, a fost singurul care a reuşit să-i facă o impresie bună micului prinţ.

A şasea planetă, de 10 ori mai mare decât cele întâlnite până acum, era locuită de un geograf, care-i sugera micului prinţ să viziteze Terra, deoarece această planetă are o reputaţie bună.

Aşadar, a şaptea planetă a fost Terra! Terra nu e o planetă oarecare,este o planetă însemnată! Aici,începe să caute oameni dar a nimerit în deşert, în Africa. Vorbeşte cu un şarpe, apoi cu o floare, însă nu întâlneşte nici un om. După un timp întâlneşte o vulpe. Cu aceasta poartă un dialog lung şi devin prieteni. De la ea învaţă multe lucruri şi faptul că oamenii se pot simţi singuri, chiar dacă sunt înconjuraţi de o mulţime de oameni. Asta ii da de gandit si  Înţelege că are o responsabilitate faţă de floarea firavă, pe care a lăsat-o acasă. Mai înţelege că acea floare este unică pentru el şi se deosebeşte de toţi trandafirii din lume, pentru că el are nevoie de acea floare şi floarea de el. Pilotul şi Micul prinţ erau deja în a opta zi de pană în deşert. Provizia de apă era terminată, avionul nu era încă reparat şi împreună încep să caute o fântână în deşert. Într-un târziu găsesc fântâna şi îşi potolesc setea.

Micul Print trebuie să se întoarcă acasă. Despărţirea este foarte grea, iar prietenia ce s-a legat între ei doi va dăinui pentru totdeauna. Micul prinţ îi spune pilotului că din acel moment se poate uita în fiecare noapte la stele, deoarece pe una dintre ele se află şi el, băieţelul cu păr de aur şi zâmbet fermecător. Din acel moment, pentru pilot, stelele au căpătat  o cu totul altă semnificaţie.


         Cu drag, unui "grafician" pe care il iubesc foarte tare!
                                                                 Pup.