https://acasa-la-nevasta.blogspot.com/p/aperitive-festive.html

22 decembrie 2023

Cum aleg VINUL Potrivit

Cum aleg vinul potrivit!


Necunoscator fiind este greu sa te decizi cand alegi dupa denumirea podgoriilor sau etichete. Cantitatea de sulf, modul de depozitare, ambalare pot deprecia vinul.


     Totusi, exista cateva criterii recomandate de somelieri in alegerea vinului potrivit. Preparatele culinare, evenimentele sau ocaziile speciale, preferintele personale si nu in ultimul rand bugetul, determina  alegerea vinului potrivit.

   





CABERNET FRANC
buchet: coacăze negre , zmeură , mure , migdale , prune , coacăz roșu , ardei verde , iedera , subarbust Wet , ienupăr , piper negru , anason stelat , chimen , boia de ardei dulce Precious , scorțișoară , piele




Cabernet Franc este una dintre cele mai importante soiuri de struguri negru din întreaga lume . Acesta este în principal cultivat pentru amestecarea cu Cabernet Sauvignon și Merlot Cabernet Franc este mai ușor decât Cabernet Sauvignon , și se defineste printr-un parfum piperat . În funcție de regiune, aromele suplimentare pot include tutun , zmeură , ardei gras, Cassis  și violete .





CABERNET  SAUVIGNON
buchet: De obicei, vinurile Cabernet Sauvignon au un miros de stafidă neagră, cu un iz de ardei gras verde, vanilie , tutun , ciocolata , cafea.
 
Alte arome mentionate de degustatori sunt: afine, cireașă neagră, lemn dulce, măslină verde , pâine prăjită, cedru, piele
Considerat mult timp ca fiind un soi antic ,soiul, detine dupa Chardonnay, al doilea loc in privinta reputatiei si solicitarii in comertul international cu vinuri (intre vinurile albe). Soiul Sauvignon este originar din zona Sauternes (Franta) si a fost introdus la noi in ultima parte a secolului trecut. Vinurile albe seci de Sauvignon , recunoscute pentru calitatea lor, se obtin in Africa de sud, in California (SUA) sau in Noua Zeelanda. Pe eticheta acestor vinuri se scrie de regula ,,SAUVIGNON BLANC" Este vinul care devine ideal prin îmbătrânire, după minim 18 luni de păstrare. Cu trecerea timpului, aroma sa distinctă de stafidă neagră poate dezvolta un buchet cu nuanțe de cedru, violete, piele sau tabac
În România se cultivă îndeosebi în podgoriile Dealu Mare, Odobești, Miniș-Măderat, Murfatlar. 



SAUVIGNON BLANC
buchet: Grapefruit , coacăze , ardei gras (verde), coacăz (negru) , iarba
 
Se cultivă, de secole, în Franța. În România este răspândit în podgoriile Drăgășani, Ștefănești, Alba Iulia. Sec, demisec sau dulce, Sauvignon blanc este un vin cu multă viață, plăcut, acid și aromat.În mare parte vinul este consumat in primul sau al doilea an de la roadă. După câțiva ani de păstrare în butoaie și butelii, buchetul și gustul se apropie de cele ale pepenelui galben.










 PINOTAGE 
buchet: mure , coacaze negre , banane , cireșe negre , afine, piper , rozmarin , cuisoare , ienupăr , piper negru , dafin , anason , cafea , tutun

Pinotage este un soi de struguri care a fost creat în Africa de Sud în 1925 de către Abraham Izak Perold, primul profesor de viticultura la Universitatea din Stellenbosch.











MERLOT
buchet: roșu coacăz , cires , afine , zmeura , cedru , menta, iarba , vanilie
 
Merlot este un soi de struguri folosit la producerea vinurilor roșii  rezistent la temperaturi joase și secetă; în anii cu temperatură scăzută se coace mai bine decât Cabernet Sauvignon, iar în anii cu temperaturi ridicate acumulează mai mult zahăr. La fel ca și Cabernet Sauvignon, este unul din cele mai răspândite și populare soiuri de struguri și se cultivă în majoritatea regiunilor viticole din lume.









SHIRAZ / Syrah
buchet: afine , mure , menta , afine , scorțișoară , nucșoară , ciocolata , bacon , paine prajita , cedru


Locul în care Syrah strălucește în toată măreția sa este Valea Rhône-ului din Franța. Din punct de vedere genetic nu sunt diferențe dintre Syrah și Shiraz. În Franța precum și o mare parte din Statele Unite ale Americii varietatea este numită Syrah, iar in Australia, Africa de Sud și Canada este numită Shiraz. Până nu demult, în Australia purta denumirea de Hermitage.Anumite persoane susțin că numele Shiraz provine de la localitatea Shiraz din Iran, unde se crede că își are originea procesul de vinificare si vinul însuși. O altă părere este că a fost adus de către romani din Syracusa (Sicilia) in Valea Rhône-ului, cu 300 de ani î.e.n.. O ultimă ipoteză, susține că Syrah este un strugure nativ al Franței.



RIESLING
buchet: mere , lamaie , caise , piersici , prune , ananas , pere , tei , margarete , ardezie 
 
Riesling-ul, se cultivă în România în multe centre viticole ca soi pentru vinuri superioare. Gustul ușor acidulat, îl face atrăgător, imprimându-i multă personalitate. Se produce într-o gamă largă, de la sec până la demi-dulce și chiar dulce, dominant fiind însă tipul sec. Originea acestuia este incertă, unii ampelografi afirmând că este originar din Germania de pe valea Rhinului, alții din Italia sau din Austria Ca urmare, soiul Riesling italian asigură o gamă largă de vinuri: seci, demiseci, demidulci, sau poate fi folosit ca materie primă pentru spumante, ori distilate învechite din vin. Aroma si buchetul amintesc de fructele mediteraniene si de mirosul fanului cosit. Gustul aminteste de cel al piersicilor lasand in final o usoara amareala placuta. Datorita aciditatii crescute se recomanda la preparatele de peste gras, carne de pasare si fructe de mare.



CORTES
buchet: pere , lamaie , lime , pepene galben compensate , menta , piersici , mango , lychee






















CHARDONNAY
buchet: ananas , caise , pepene galben , vanilie , paine prajita , unt , caramel

Chardonnay este un soi de struguri și un vin obținut din struguri albi,  se bucura de cea mai mare solicitare pe plan international. Se vorbeste chiar de o oarecare tendinta rnondiala de ,,Chardonnay"-zare ; negustorii de vinuri de pretutindeni solicitand cu prioritate vinuri de Chardonnay, iar viticultorii din unele regiuni ale lumii se intrec in a planta Chardonnay sau macar in a converti unele plantatii prin supraaltoire cu Chardonnay. În România, se cultivă în podgoria Murfatlar. Chardonnay sec este un vin elegant, cu o aromă florală distinctă și se recomandă a fi servit rece alături de preparate din pește, crustacee sau specialități din fructe de mare. Denumirea Chardonnay, vine de la comuna franceză Chardonnay, din Burgundia.
 

Morio - MUSCAT
Buchet: ananas , litchi , Pêche blanche , nuci , fleurs , Menthe ...

Morio Muscat rămâne cel mai popular " Muscat ", în Germania în regiunile viticole din Palatinat și Rheinhessen . În afara de Germania , există plantații mici în Africa de Sud și Canada .


MUSCAT Ottonel este un soi de struguri de origine franceză care s-a extins în diverse podgorii din România. Vinurile obținute din această varietate sunt albe, seci, dulci sau demidulci. Au o tărie alcoolică de circa 11,5-12%. Vinul Muscat Ottonel se caracterizează printr-o culoare galben-pai, cu o aromă tipică de muscat care evoluează prin învechire de scurtă durată într-un buchet foarte complex, prin gust fin și delicat.



PINOT GRIS / Pinot Grigio

buchet- piersici , pepene galben , banane , Greengage , caramel , miere ...

Intre vinurile albe, Pinot gris este al treilea ca solicitare in comertul national, dar la oarecare distanta de pnimele doua. E interesant ca, desi soiul e de origine franceza, a fost readus relativ de curand in atentia pietei mondiale de catre italieni, cu numele de Pinot grigio. La noi se cultiva in Transilvania, in Dealul Mare si podgoria Murfatlar. Dintre soiunile cultivate la noi, Pinot gris dovedeste cea mai ridicata capacitate de acumulare si concentrare a zaharurilor. Pe piata internationala el este cunoscut mai ales ca vin sec, plin, viguros, cu caraeter (desi fara aroma). Uneori, ca vin tanar pare usor rustic. Fiind un vin cu tarie alcoolica ridicata poate prezenta oarecare amareala la sfarsit, insa tocmai aceasta amareala ii da specificitate. Prin invechire indelungata, buchetul sau, devine extreme de apreciat.
Multumesc pentru timpul acordat. Daca v-a placut va rog dati share pe pagina / grup facebook!