https://acasa-la-nevasta.blogspot.com/p/aperitive-festive.html

30 decembrie 2023

Sampanie buna si ieftina - Vin Spumant



Sampania este vin spumant!


Timp de peste un secol, șampania a fost prezentă în cultura populară ca un simbol pentru lux și celebrare.

Imortalizata in muzica, film , literatură, artă și fotografie, prezenta in cele mai importante momente fericite ale vietii, șampania, are reputația de a fi simbolul aniversarii, un semn al bucuriei.










De ce unele vinuri acidulate se numesc sampanie si altele vin spumant?


Multe vinuri spumante sunt produse la nivel mondial  dar ’’șampania’’ este numele rezervat exclusiv pentru vinurile spumante din regiunea Champagne - Franta, inregistrat ca brand, asa cum sunt carnatii de Plescoi, salamul de Sibiu...etc.


De unde vine numele de sampanie? Franta sau Italia?

Cu toate ca astazi apartine Frantei, Romanii au fost cei care au plantat viță de vie din regiunea Champagne. Iar numele regiunii vine de la  latinescul “campus” - câmp. Romanii au botezat astfel această regiune având în minte, se pare, asemănările de relief cu zona rurală din regiunea Campania, aflată la sud de Roma. După căderea Imperiului Roman, podgoriile au intrat în posesia bisericilor și mânăstirilor iar călugării produceau vin pentru utilizarea în ritualurile religioase dar și pentru propria sustinere financiara. 




Hugh Capet, primul rege al Franței, încoronat în 987 d. Hr. la catedrala din Reims, situată regiunea Champagne, este cel care a început tradița preluată și de succesorii sai, de a servi vin la ritualul de încoronare. În acele vremuri, în regiunea Champagne, se producea doar vin.

Orașul , a devenit cunoscut ca și capitala spirituală a Franței.

În vremurile medievale, Călugării benedictini aveau in custodie viile din zona Champagne. Dar, în Reims , unde clima era mai rece decât în regiunile unde se producea vin rosu,era o provocare obtinerea vinului de calitate.
 

In timpul secolului al 16-lea, regiunea producea vin alb –rose nu foarte apreciat. Se spune ca benedictinii erau chiar invidioși pe omologii lor,  burgunzi,  care produceau vinuri roșii de calitate .


Asadar, in acest context, Șampania a fost creata dintr-un accident fericit!


Cel mai vechi vin spumant, înregistrat, este Blanquette de Limoux , facut de benedictini în mănăstirea Saint - Hilaire , aproape de Carassone în 1531. Ei au realizat acest lucru prin îmbutelierea vinului înainte de procesul de fermentație. Până atunci, vinul a fost îmbuteliat numai după fermentare.




Numele Șampaniei, este legata de Dom Pérignon, călugăr benedictin, stareț,  maestru al pivniței la abația benedictină în Hautvillers. Pionier a o serie de tehnici de vinificație, în jurul anului 1670, face primul amestec de struguri, astfel încât să îmbunătățească calitatea vinurilor. Tot el, este cel care inlocuieste dopul de lemn cu cel de pluta, fixat in sticla cu cânepă înmuiată în ulei, în scopul de a păstra vinurile.








Prima Șampanie a fost creata în mod accidental.
Presiunea în sticlă a dus la explozia dopului, iar calugarii au numit acest vin ’’Le vin du Diable ’’ (vinul diavolului) Uimit de descoperire, calugarul care era atunci in pivnita,  a fugit strigand : " Veniți , fraților , este un vin care face stele"

 Cu toate acestea, nu era Șampania pe care o stim astazi, avea un aspect albicios și bucăți (depuneri) de drojdii.


Dezvoltarea de vinuri spumante ca stilul principal de producție în Champagne a avut loc progresiv in secolul 19, mai mult de un secol de la moartea lui Dom Pérignon.


O femeie a fost cea care a facut ca Șampania sa fie cea pe care noi o stim astazi! Nicole-Barbe Clicquot, văduva Clicquot, in 1639. Această femeie a pus sticlele orizontal si le-a rotit 90gr de cateva ori pe zi, timp de un trimestru.







Încet, sticla este trecut de la orizontală la verticală cu dopul în jos. În cele din urmă, pe plută se depun drojdiile. Apoi dopul este scos, luând cu el impuritățile. In sticla se punea o soluție din trestie de zahăr și se închidea din nou. Sticlele erau duse în beciuri, la temperatură constantă. Acum șampania este transparent și nu conține impurități.

Nicole a preluat afacerea de soțul ei, când el a murit, ea avea 27 de ani. Deși nu a  putut breveta invenția în Franța, nu a fost niciodată recunoscută , chiar și astăzi rămâne ca Grande Dame de Champagne.


De ce este sampania scumpa, iar vinul spumant ieftin?
 


Văduva Clicquot , a fost, de asemenea, un expert in marketing. Vânzarea șampaniei de la toate familiile nobiliare europene, a avut mare succes. Șampania Widow Clicquot continuă să producă și astăzi Clicquot Ponsardin Veuve (numele ei de fată) - șampania roz!


Asadar marketingul, promovarea excesiva a produsului, a facut ca sampania sa devina exclusivista prin pret. Vinul spumant, care este produs pretutindeni, desi are gustul similar cu al sampaniei este ieftin prin comparati.e cu surata frantuzita


 Englezii au fost primii care au văzut că Șampania strălucește intr-o anumita lumina, iar vinul cu bule a inceput sa capete populritate. Cum tot ce este dorit si promovat de straini, devine mandrie nationala, francezii au inceput sa aprecieze si ei vinul cu bule.


Asa suntem toti. Apreciem ceea ce vor altii!






Se spune ca În timpul al doilea război mondial, prim-ministrul britanic , Winston Churchill , pentru a-si motiva generalii, le-a spus: "Amintiți-vă , domnilor , nu este vorba doar Franța ne luptam pentru Champagne!"



Cele mai cunoscute Case de vinuri spumante / sampanie de-a lungul timpului sunt:


-Maison Henri Abele - cei care produc timp de 250 de ani Moët&Chandon. Printre cei care au condus Casa, este Robert - Jean de Vogue, care a diversificat afacerea , cu achizitia Casei Dior  după 1945.
-Grupul de lux Louis Vuitton Moet Hennessy ( LVMH ) deține cele mai vechi Case ca: Moët & Chandon , Dom Perignon , Ruinart , Veuve Clicquot , Krug ...
-Despre Casa Veuve Clicquot ( LVMH ) v-am povestit, a fost primua Casa condusa de o femeie , Nicole - Barbe Clicquot
-Grupul  Vranken - Pommery Monopole include marcile istorice ca Heidsieck Monopole & C , sau casa Pommery , o alta Casa care a fost condusa de o femeie Madame Pommery, cunoscuta pentru galeriile de 18Km din Reims, deschise în 1858
-Casa Philippe Gonet, fondată în 1830 ,  Jordi Melendo – elaboreaza propria reteta de ‘cuvées’
-Casa șampaniei de lux Jacques Selosse , Joseph Perrier Champagne Henriot , Laurent Perrier





Sunt studii care spun ca unu la două pahare de șampanie / vin spumant pe săptămână pot ajuta la preventia  tulburărilor cerebrale degenerative; polifenolii găsiti în vin rosu poate fi găsiti în șampanie, antioxidantii ajuta la scaderea tensiunii arteriale si previn problemele cu inima. Se spune ca șampania , ar avea mai putine calorii decat vinul roșu.



Pe bursa!
-Daca pana in 2013, cea mai scumpa șampanie din lume a fost Shipwrecked 1907 Heidsieck (rose), cotata la 275,000 USD/ sticla
-In 2013, cea mai scumpa șampanie a fost  Goût de Diamants (gust de diamante), cotata la 2.07 milioane USD

  Tips! Șampania se serveste la o temperatura de 5-7 gr. 

 
Daca ti-a placut te rog da share pe pagina / grup facebook. Multumesc!