https://acasa-la-nevasta.blogspot.com/p/aperitive-festive.html

01 ianuarie 2023

Cum se Construieste un Cuptor din caramidă refractară pentru pâine, pizza !



                 

Constructie cuptor gradina din caramida, pentru a coace acasa, in propriul cuptor: pizza, cozonac, paine si cele mai bune produse de patisserie, ! :)


 Proiectarea unui cuptor de paine/pizza , eficient termic , trebuie sa permita utilizarea căldurii stocate pentru a coace, atat cat este necesar in gospodarie.

 Fumul este evacuat prin partea din față a cuptorului cu ajutorul unui coș de fum , construit deasupra ușii cuptorului .

LISTA DE CUMPARATURI
Ai nevoie de un cadru din beton, nu mai mic de 900 x 900 mm , pentru fundatia cuptorului

Se face un cofraj din placi gips-carton,
dimensiuni: 3 x 18 x 420 x 700 mm

Pentru suportul de deasupra, aveti nevoie de un cadru din panouri flexibile
Dimensiuni: 1120 x 880 mm

the gardener
șuruburi pentru lemn
9 x 30 x 4 mm

Pentru cuptor :
-64 cărămizilor refractare pentru peretii cuptorului

-20 cărămizi refractare pentru baza de gătit

-12 cărămizilor refractare pentru coșul de fum

-4 saci de nisip

-1 sac de ciment
( Mix raport : 4 parti nisip la 1 parte ciment )

Altele: Ruletă , creion , șurubelniță cu acumulator , fierăstrău de mână, boloboc , ciocan de cauciuc , dalta , mistrie , rindea caramida ,  burete , găleată


1 : În primul rând , aveți nevoie sa construiti cadrul peste care se vor pune cărămizi pentru peretii cuptorului cu dimensiunile1120 x 880 mm

the gardener





2 : Odată ce cadru este asamblat puteți începe clădirea . Poziționați suportul (cupola) în centrul plăcii de beton și mortar si puneti un singur rând de cărămizi refractare de-o parte  și cealaltă a cadrului .
 Aceste două rânduri de cărămizi vor fi paralele , pe ambele părți ale cadrului . Utilizați partea mai largă a rindelei pentru a netezi mortarul dintre cărămizi și baza de beton .
Notă : Folosiți mortar rezistent la foc!





3 : Scoateți cadrul și  folosind mortar, mistria si cărămizi  creati un cadru (baza) de zidărie de jur imprejur . Curățați spațiul închis de către acest cadru cu un burete și apă în vederea montarii cărămizilor pentru suprafața de gătit ,  pe care le montati in diagonala . NU puneti mortar pe părțile laterale ale caramizilor de pe  Suprafata de gatit ,nici deasupra,  numai pe baza . Aveti grije ca sus, cărămizile sa fie cât mai apropiate posibil .





4 : Folositi un creion pentru a marca ,  dupa ce ati masurat,  cărămizile care trebuie să fie tăiate pentru a umple spatiile mici, din colturi, rămase goale  , terminand astfel baza . Utilizand dalta, tăiati cărămizile si montati-le .



the gardener




5 : Puneti la loc cadrul (cupola) construit,  pentru a contrui peretii si cupola cuptorului. Primul rand de cărămizi trebuie să fie la același nivel cu părțile laterale ale cadrului; deci, utilizați un ciocan de cauciuc pentru a pozitiona cărămizile.



6 : repetati operatiunea, cladind  până la al șaptelea rând . Acum, trebuie sa aveti grije sa lasati loc pentru cosul de fum




the gardener




7 : Poziționati patru cărămizi pentru coșul de fum si folositi mortar pentru fixare. Dupa ce ati facut loc cosului, continuati sa fixati caramizile pentru cupola. Verificați dacă cărămizile sunt plasate la 90 ° pentru a crea un pătrat perfect si fixati cu mortar trei niveluri de caramizi pentru cos.
8 : Umpleti cu caramida si mortar partea din spate a cuptorului .


9 : Scoateți cadrul (cupola) suport după 48 de ore și apoi se lasă să se usuce timp de încă 3-4 zile, înainte de prima ardere .

Notă : Dupa prima ardere, mai aveti de asteptat șapte zile înainte de a putea coace in cuptor .



10 : În prima zi ardeti doar o bucată de lemn; în a doua zi se ard două bucăți de lemn și în a treia zi ,trei . Continuati să creasteti cantitatea de lemn, până în ziua a șaptea , când porniți prin arderea a trei bucăți de lemn și ma adaugă pana cand se incalzesc bine peretii cuptoruui .
Notă : Nu utilizați niciodată aprinzătoarele de foc chimice, in interiorul cuptorului .

 
the gardener

Daca ti-a placut te rog da share pe pagina ta facebook. Multumesc!

Vezi si cum se construieste un gratar 

Cum se curata semineul si soba
si cum se face
Reteta Paine de Casa

Reteta Cozonac Unguresc