https://acasa-la-nevasta.blogspot.com/p/aperitive-festive.html

19 decembrie 2022

Cum Scap de negi - Rostopasca




Negii sunt sunt leziuni ale pielii date de human papilloma virus. Prin urmare, negii nu se fac ci se iau prin contact direct cu persoane care au aceasta problema sau prin atingerea obiectelor contaminate inclusiv la nivelul talpii piciorului: incaltamine, pardoseli contaminate.

În medicina populară, rostopasca a primit denumirea de negelariţă deoarece, era folosită pentru extirparea negilor încă din Evul Mediu. Se mai numeşte buruiană de cele sfinte, gălbănare, hilindunea, iarba-rândunelei, mac sălbatic, măselariţă, negeloasă, scânteiuţă,darul cerului, etc




Se utilizează si in tratarea rănilor, fistulelor, dermatozelor, psoriazisului, infecţiilor cronicizate ale pielii,  bătăturilor, cheratitei, tumorilor cutanate.


Pentru a scapa de negi:  zdrobiţi câteva frunze de rostopască şi aplicaţi pe zonele afectate de negi. Faceţi acest procedeu de câteva ori pe zi şi, după circa o săptămână, scăpaţi de neplăcutele excrescenţe.





Studii in vitro au demonstrat faptul că extractul alcoolic din rostopască are proprietăți antivirale asupra virusului Herpes simplex.


Acțiune antitumorală
Efectul potențial antiploriferativ al extractului de rostopasca a fost supus unui studiu in vitro pe linii de celule keratocite (celule HaCaT) cu înmulțire rapidă. O concentrație de 0,68 % alcaloid, estimat în chelidonina a inhibat creșterea celulelor HaCaT cu o valoare IC50 de 1,9µmol/l. sanguinarina, cheleritrina și chelidonina au dat o valoare IC50 de 0,3; 3,2 și 3,3µmol/l. Activitatea citotoxică a chelidonina, sanguinarina și berberina a fost testată și pe culturi de celule HeLa observându-se o acțiune inhibitoare semnificativă.

 Efectul antitumoral a fost demonstrate in vivo și pe linii de celule sarcom 180 și carcinom Erlich, observându-se o ușoară activitate inhibitoare. A fost demonstrat faptul că un extract din rostopasca conținând chelidonina are proprietatea de a anula în cazul mai multor linii celulare canceroase, proprietatea celulelor maligne de a-și dezvolta o rezistență la tratamentul medicamentos, prin interactiunea cu: transportorii ABC, CYP3A4 și GST, prin inducerea apoptozei și efectele citotoxice. Acțiunea chelidonina a fost testată in vitro pe linii de celule HepG2 asupra cărora chelidonina are o acțiune apoptoza după 24 de ore. În timp real datele RT-PCR au arătat faptul că expresia PGP a crescut de aproximativ trei ori în cazul celulelor HepG2 tratate cu chelidonina în comparație cu celulele de control netratate. De asemenea activitatea telomeraza a fost redusă semnificativ după administrarea unor doze foarte mici de chelidonina. Tratarea repetată a celulelor cu doze foarte mici de chelidonina a cauzat o scădere a ratei de creștere de patru săptămâni.

Acțiune analgezică
Acțiunea analgezică a extractului de rostopască implica mecanismele GABA-ergice din sistemul nervos și a receptorilor pentru glicină.

 In farmaciile naturiste , rostopasca este prezenta ca tinctura, ceaiuri, creme. 



Precautii
Rostopasca este o plantă puternic activă. Din acest motiv se utilizează numai la recomandarea medicului.

SUPRADOZAREA:
Intoxicaţia apare la doze mari (peste 7 grame pe zi) şi se manifestă prin: greţuri, vărsături, diaree, colici abdominale, somnolenţă, fenomene toxice hepatice, dureri de cap, ameţeli, delir, halucinaţii, asfixie, putând conduce la exitus.


Contraindicatii
Copii sub 14 ani, sarcină, alăptare, alergie la rostopască.