https://acasa-la-nevasta.blogspot.com/p/aperitive-festive.html

12 ianuarie 2023

Vase / Oale din Pamant, Lut, Ceramica

Se spune ca cele mai bune vase de gatit sunt cele din lut, ceramica. Oale de pamant, cum le spunem.

"Oaleee, oale cumperi cucoană?"Se auzea odinioara pe ulite! Sigur cumperi, dar ce fel de oale?



''O zi oala de aramă
Pe-o vecină de lut cheamă,
Ca să facă ambe-un drum.
Însă aceasta au zis: "Nu pot;
Las mai bine să m-afum,
Decât să mă stric de tot.''

                                     Gheorghe Asachi




Topul celor mai bune vase de gătit:


 1-Lut (Nu au reactivitate în contact cu alimentele)

Conform studiilor s-a constatat ca  bolile specifice celor plecati de acasa, rupti de familie , tara, locuri natale, sunt : depresia, diabetul, gastrita. In mod special  ei, ar trebui sa prepare hrana in vase de lut, cumparate de la mesteri populari, din targuri, din zona natala (nu cele produse in serie, pe care le gasim in super-market). Vasele de lut, pastreaza amprenta energetica a zonei si a celor care le produc.


Etimologia cuvantului ,, ceramica'' isi are originea in cuvantul grecesc  ,, keramos'', care inglobeaza notiunea de coacere si in acelasi timp caracterul de plasticitate al argilei.

Unul din secretele olaritului, este modul de obtinere al glazurii. Glazura este utilizata pentru smaltuirea vaselor din ceramica. Vasele smaltuite au un dublu avantaj: primul-estetic, prin luciul pe care il dobandeste in urma procesului de ardere, si al doilea- utilitar, prin impermeabilizarea suprafetelor tratate ale vasului.


 Cum se intretine oala de lut ?

Oala de pamint este poroasa. In porii acestia, oricit de bine ar fi spalata se aciuiaza colonii de diversi germeni care fac altceva decit dorim noi. De aceea, daca oala se foloseste pentru acrit lapte, dupa trei patru utilizari este bine sa fie oparita.

De asemenea, lutul NU este bun conducator de caldura. Daca este expus  la variatii brutale de temperatura se dialta inegal iar vasul se sparge.

 Spalarea oalelor nu se face cu utilizarea de detergenti/geluri/paste pentru spalat vase. Toate aceste se absorb in lut. Avand in vedere ca mancarea nu se lipeste aproape deloc, spalarea, dupa ce oala a fost inmuiata pentru 15 minute in apa, este foarte usoara.

Oalele de lut nu se folosesc pe aragaz.

Schimbarile bruste de temperatura le pot sparge

De ce ne place mancarea gatita in oala de lut? Este cunoscuta expresia ,, vaselor de post'', adica a unui rand de vase de lut, in care hrana se prepara si se consuma numai in perioadele de post din an. De fapt sarbatorile precum si posturile de peste an , sunt cel mai bun pretext pentru a scoate din dulap oalele de lut! Nu doar pentru faptul ca se pastreaza toati  nutrientii dar daca tot ne dam acest ragaz pentru a ne detoxifia, curata, de ce nu am pune energia pamanului sa lucreze pentru noi, caci de la ulciorul ursitoarelor , de cand ne nastem si pana cand vom fi ''oale si ulcele'' pamantul, este legatura noastra cu strabunii, cu energiile vitale .

Oalele de lut, nesmaltuite cu plumb, sunt o ‘modalitate’ simpla si sanatoasa de a prepara mancarea. Inainte de a le folosi, acestea trebuie tinute 15-25 minute intr-un vas cu apa. Abia dupa aceea, ingredientele dorite se pun in oale si se dau la cuptor.

Mancarea rezultata este aromata, delicioasa si are un gust nemaipomenit. Nu este obligatoriu sa folosesti ulei, unt sau alte tipuri  de grasimi. Mancarea nu va fi ‘uscata’ sau lipita de peretii oalei.


 De asemenea, daca luam exemplul legumelor care prin fierbere ‘lasa’ toti nutrientii in apa in care au fiert, in cazul oalelor de lut acest lucru nu se intampla.

Coacerea se face la foc mic, iar timpul de preparare este mai mare in comparatie cu alte vase de gatit.

ce preparam in oale de lut? 

-bors din tarate, pentru acrit ciorbe

-lapte prins

-sarmale ...mmmmm! bune, cele mai bune :)

-varza la cuptor

-fasole , la foc mic, cu ciolan, etc

-dar de o ulcica cu dulceata de prune, tinute in var, umplute cu samburi de nuca, ce spuneti?  


Alte vase de gatit SANATOS ?

2- Piatră (Unul dintre cele mai sanatoase moduri - Flacăra directă în combinaţie cu proteinele animale sau cu grăsimea dezvoltă compuşi cancerigeni)


3- Sticlă (Se consideră până acum cel mai bun material pentru stocarea alimentelor.Sticla de yena este un material inert, ceea ce înseamnă că nu va interacţiona cu alimentele, nici chiar cu cele acide)


4- Ceramică (Potrivit atât pentru tigăi, cât şi pentru vase mari destinate preparării  la cuptor. Folosiţi cu încredere vasele integrale din ceramică, dar şi pe cele căptuşite cu ceramică în strat gros. Atenţie, când se deteriorează trebuie aruncate!)


5- Inox inoxidabil (nu eliberează substante nocive în alimente)


6- Email (să nu fie deteriorate. Chiar şi la o mică zgârietură, trebuie aruncate)



 Evitati!

Vasele din aluminiu (este inclus pe lista celor mai nocive 200 de substanţe toxice)

Există studii care indică faptul că aluminiul poate contribui la apariţia bolii Alzheimer

Au apărut studii care fac legătura între teflon şi diverse tipuri de cancer.Vasele din cupru (alimentele cu aciditate ridicată favorizează absorbţia cuprului. Aşadar, există riscul intoxicării.)