vineri, 14 iulie 2017

Reteta de MURATURI asortate TARI- Castraveti si Gogosari in otet sau saramura







Muraturile, atat castravetii, gogosarii cat si cele asortate, raman tari peste iarna daca se respecta cateva principii.

Secretul pastratii legumelor peste iarna, in saramura, cosnta in acidul lactic si ph 4.6, valoare suficientă pentru a ucide majoritatea bacteriilor.

DE CE SE VANTURA VARZA?

Factorul care contribuie la mentinerea muraturile tari, pe langa aciditate, salinitate, temperatura la care se produce fermentatia, este nivelul de oxigen care intră în borcane şi butoaie, creeand  bacterii care mentin muraturile tari şi contribuind la gustul şi aroma murăturilor.

Acesta este si motivul pentru care in unele retete veti intalni metoda de golire a saramurii din borcane la o zi/doua dupa ce au fost umplute si refierberea compozitiei, abea apoi trecandu-se la umplerea si sigilarea borcanelor.


Pentru o reteta de saramura care sa tina muraturile tari din toamna pana in primavara sunt absolut necesare cateva ingrediente :

SAREA –obligatoriu fara iod (chiar daca scrie pe ambalaj sare iodata pentru muraturi- este de evitat). Poate fi sare de mare, sare de pamant sau sare de himalaia. Important este sa nu fie iodata, alfel munciti degeaba. Reteta clasica este o lingura se sare/kg apa.

 Alt ingredient este HREANUL - Gustul iute al acestei radacini este dat de  substante precum izotiacanatul de alil fenil sau de etil, iar mirosul intepator sulfurii de alil, o suibstanta care se gaseste si in ceapa sau usturoi. Acestea impiedica dezvoltarea mucegaiurilor, de aceea hreanul se foloseste la muraturi, pentru a le conserva.

BOABEle DE MUSTAR- contin antioxidanti, seleniu si magneziu, datorita carora capata proprietati anti-inflamatorii spectaculoase.

FRUNZELE DE VISIN -  sunt astringente datorită taninurilor, proprietate care le face utile si în tratarea diareei.

MARAR USCAT - Bogat în potasiu, sodiu şi sulf, mararul Contine ulei volatil intre 2,5-4%( in frunzele de marar si in ramurile tinere si 3-6% in seminte) calciu, potasiu, fier, magneziu, vitaminele A, B si C.  Uleiul volatil de marar contine intre 40-60% carvona (un puternic antioxidant specific mararului, dafinului si chimenului), substanta cu un puternic efect anti-cancerigen.

FRUNZE DE DAFIN – ca si mararul sunt antioxidante

ALTE INGREDIENTE: Frunze de telina, arpagic, usturoi, ardei-iute, mere tari de toamna, piper,  zahar (ca si sarea, zaharul este un bun conservant)

APA - este important sa o fierbeti, in cazul in care nu folositi apa de izvor sau apa plata.

Tips! Daca turnati peste muraturi apa fierbinte, acestea vor fermenta mai repede; in doua saptamani le puteti consuma
         Daca doriti ca borcanul cu muraturi sa fie deschis peste doua luni, puneti apa fiarta si racita.



Reteta pentru muraturi tari (castraveti, gogosari) in saramura!
La un litru de apa, se pune o lingura cu varf de sare neiodata si mirodeniile enumerate mai sus.
In saramura se pot pune: castraveti, pepene verde, gogonele, conopida, etc

Reteta pentru muraturi tari in otet! un litru de otet din vin, la trei litri de apa si o lingura cu varf sare neiodata. 
Mirodenii: hrean, usturoi, boabe de mustar, frunze de visin, frunze de telina, boabe de piper.
In otet se pun gogosarii( eventual umpluti cu varza rosie sau boabe de struguri) si castravetii. Puteti pune si muraturi asortate: castraveti, gogosari, telina, mar, morcov, conopida, etc.


Povestea Muraturilor

În antichitate, murăturile se conservau în saramură sau în apă în care se turnau cantitaţi variabile de suc de lamâie. Cartile vechi de retete culinare, recomandau ca saramura pentru murături să conţină atâta sare încât "un ou să plutească deasupra".

Muraturile sunt amintite atat în Vechiul Testament, cat si in scrierile lui Aristotel sau in povestile despre remediile care contribuiau la frumusetea Cleopatrei

Columb, pentru a-si proteja echipajul de bolile vremii: malaria, scorbut, care erau date de lipsa consumului de fructe si legume proaspete (sursa de vitamin “C”) a urcat pe vas butoaie pline cu murături. Fara aceste “pretioase” alimente, putin probabil sa se fi descoperit Lumea Noua.

Napoleon ''a dedicat crezul secolului al XVIII-lea științei și tehnologiei și rolului antreprenorilor ca motoare ale progresului uman'', după cum notează Steven Englund în lucrarea ''Napoleon: A Political Life''. Pentru Napoleon, găsirea unei metode de conservare a hranei prezenta o deosebită importanță, pentru ca soldații să primească o alimentație corespunzatoare , deoarece armata franceză suferea pierderea de vieți omenești mai mult din cauza malnutriției, scorbutului sau a înfometării decât din confruntările cu inamicii. Astfel, premiul de 12.000 de franci acordat de Societatea de Stimulare a Industriei pentru dezvoltarea metodelor de conservare a hranei, a fost anunțat pentru prima dată în 1795.

ASTFEL, A APARUT si PARINTELE MURATURILOR si CONSERVELOR. “Tatal lor”, se numeste  Nicolas François Appert , producator de bomboane, bere si produse de panificatie. In 1809 a câștigat premiul pentru soluția prezentată, care presupunea încălzirea, fierberea și sigilarea mâncării în borcane de sticlă închise ermetic. La inceput s-au folosit sticle de sampanie. Napoleon, i-a înmânat personal premiul lui Appert. Astfel, metoda de conservare odata publicata, a dus la aparitia industriei conservelor.

Tehnologia a fost folosită și în zona Canalului Mânecii, recipientele fiind înlocuite de conserve din staniu. Metoda de conservare a ajutat la hrănirea trupelor engleze la Waterloo




nutriţioniştii recomandă murăturile ca leac împotriva mahmurelii. „Este cel mai bun remediu după o nopate de beţie. Murăturile ne scapă de greaţă în primul rând şi neutralizează direct alcoolul. Mai mult, ele conţin şi vitamina C, cu rol important în metabolizarea băuturilor etilice”, precizează nutriţionistul Gabriel Sasu

Citeste mai mult: adevarul.ro/locale/pitesti/muraturile-leac-mahmurelii-1_50acba8f7c42d5a663890cc8/index.htmlCastravetii murati si muraturile sunt bogate in nutrienti esentiali precum vitamina A, fier, potasiu, vitamina K, calciu si manganCastravetii murati si muraturile sunt bogate in nutrienti esentiali precum vitamina A, fier, potasiu, vitamina K, calciu si manganCastravetii murati si muraturile sunt bogate in nutrienti esentiali precum vitamina A, fier, potasiu, vitamina K, calciu si mangan