https://acasa-la-nevasta.blogspot.com/p/aperitive-festive.html

27 noiembrie 2022

Tort Maria

Tortul Maria sau Prajitura Mariei, este legata de numele Mariei Anoaneta. Va spun povestea unei prajituri moderne, actuale, dar cu origini vechi, regale.

 Venind în Franța, princesa austriacă a început să ducă dorul prăjiturilor vieneze, între altele și a cornurilor. Atunci a invitat la Paris brutari vienezi, pentru ca ei să-i învețe pe colegii lor francezi să coacă asemenea cornuri.  
prajituri Maria Antoaneta




Ca tot ce este extravagant si iesit din tipare, francezii, încântați de înfățișarea Mariei Antoaneta, au întâmpinat-o la început cu entuziasm. Însă cu timpul  a devenit un simbol al regimului vechi, fiind acuzată de toate păcatele – de la desfrânare, până la participare la comploturi împotriva fracezilor. Lipsa alimentelor și foamea în rândul populației, au adus țara, în cele din urmă, la revoluție.  






Datorita foametei din randul populatiei, hrana era principalul subiect de discutie. Asocierea dintre produsele la care oamenii de rand nu aveau acces cu nobilimea, a amplificat ideea de opulenta , huzur si imbuibare. 


briose Maria Antoaneta


Chiar daca multe  dintre povestile ramase nu se verifica, reginei Maria Antoaneta i-a fost atribuita fraza celebra ”Dacă nu au pâine, atunci să mănânce briose!” (pe care noi am tradus-o ‘’nu avem pâine, mâncam cozonac’’) , facand discrepanta dintre monarhie si marea parte a populatiei. Există opinia că fraza a fost inventată de filosoful Jean-Jacques Rousseau, care a atribuit-o unei oarecare tinere princese franceze.





După executarea lui Ludovic al XVI-lea, Maria Antoaneta a fost mutată din turnul Templierilor  în celulele din La Conciergerie. Regina și-a petrecut ultimele zile citind și rugându-se. Mâncarea îi era adusă de două ori pe zi: la 9 dimineața micul dejun(cafea sau ciocolată cu o brioșă), iar la amiază prânzul( o supă, legume, carne și desertul).







De fapt, mult mai tarziu, fiind nevoie de asocierea  numelui unor produse cu personaje célèbre, pentru a da un plus de valoare  propriului brand , s-au adus in prim plan diversele  povesti ‘’de la curte’’. Astfel , Maria Antoaneta  are si astazi parte de o pomenire regala, imaginea ei fiind asociata produselor culinare extravagante.



Marie Antoinette (imagini film)

Nu doar produsele culinare sunt asociate ca brand cu Maria Antoaneta dar si diete, hoteluri, restaurante, etc.

"Dieta Mariei Antoaneta" sustine ca: am putea slabi daca am consuma prajituri la micul dejun asa cum facea si Maria Antoaneta. Aceasta dieta este asociata reginei Frantei si a Navariei, prin simplul fapt ca aceasta obisnuia sa consume si o portie de ciocolata calda la prima ora a diminetii. Dieta a fost desigur demontata de specialisti ajungandu-se tot la‘’decât să devii o acritură,  mai bine consumă cu masură, când şi când o prajitură !’’

tort de nunta, inspirat de Maria Antoaneta

Astfel, Tortul Maria Antoaneta, a fost in 2013 câştigătorul celui mai mare concurs de prăjituri din Marea Britanie
Ciocolatierul Amanda MacLeod,  fost medic de profesie,  a reuşit să impresioneze juriul celui mai renumit concurs de prăjituri din Marea Britanie realizând, în aproximativ 200 de ore, un tort de 120 de centimetri. Preparatul reprezintă chipul reginei Maria Antoaneta, femeia care a condus imperiul francez timp de 18 ani. Amanda MacLeod a fost desemnată câştigătoarea concursului de copt Cake International, din Londra. Artista, în vârstă de 44 de ani, a spus că prăjitura Maria Antoaneta a fost  de fapt, ideea ei pentru un tort de nuntă. „Această competiţie mi-a oferit şansa de a finaliza o reţetă care, iniţial, a fost doar o viziune!“
Cake International- Londra 2013



Numeroase alte prajituri poarta numele Mariei Antoaneta. Indiferent de reteta, numitorul comun al acestor prajituri este modul extravagant in care acestea sunt decorate si atentia la detalii. Da, putem spune ca  acest fel  in care artistii cofetari  isi orneaza produsele  este o influenta a stilului baroc ,migalos  și realizat în cele mai mici detalii.




Surse: