https://acasa-la-nevasta.blogspot.com/p/aperitive-festive.html

01 ianuarie 2024

Tort Regesc sau Tortul Regelui- Specialitati de Boboteaza



Toți îl știm pe COZONAC, ca fiind Regele Prăjiturilor!

Desi multi au tendinta de a crede ca denumirea de ’'rege al prajiturilor’’ vine de la ingredientele de cea mai buna calitate, timpul si atentia deosebită acordate acestui preparat, realitatea este ca denumirea vine de la Cel caruia i se dedica aceasta prajitură, cu ocazia principalelor Sarbatori religioase de peste an, regele, mantuitorul, Iisus Hristos.

Si daca cozonacul este rege al prajiturilor, de ce nu ar exista si un... Tort Regesc ? 




Se crede că  originea si-o are (unde altundeva, decat in regatul prajiturilor) în Franța, în jurul secolului al 12-lea. Europenii  sărbătoreau in vremea respectiva venirea celor trei magi cu daruri, la douăsprezece zile după Crăciun, Sărbătoarea Epifaniei, a douăsprezecea noapte sau ziua Regelui, care „cade” în 6 ianuarie (de Boboteaza) . Conform bisericii romano-catolice, Melchior, Baltazar și Gașpar sunt considerați sfinți și sunt sărbătoriți pe data de 6 ianuarie. Numele crailor de la Răsărit a fost menționat într-o evanghelie a Bisericii Armenești, aici menționându-se și rangul lor: Melkon, Regele Persiei, Gaspar, Regele Indiei si Baltazar, Regele Arabiei



Partea principală era prajitura (colacul) de deasupra, asezat peste alti trei colaci (Regele Iisus, care-i onoreaza pe cei trei crai, alaturindu-se in credinta, ca o incununare a credintei).



 Turtele au fost făcute circular, semnificand traseul circular folosit de magi,  pentru a-l proteja pe Pruncul Hristos,(având un vis prin care sunt avertizați să nu mai treacă pe la Irod care voia să-l omoare pe Isus, s-au întors pe altă cale, îndreptându-se fiecare spre țara sa).

 În aceste Torturi se ascundea un bob de fasole, mazăre, sau o monedă. Persoana care primea bucata cu bobul de fasole(moneda) era considerata ca fiind ‚’norocosul’’ anului.

În Louisiana,  inca se pastreaza obiceiul Tortului Regilor, a douasprezecea noapte semnifică începutul sezonului de carnaval care se încheie cu Mardi Gras Day.


Fasolea, mazărea și moneda au fost înlocuite cu un copil mic de plastic pentru a simboliza Copilului Hristos. Persoana care primeste copilul este de așteptat să gazduiasca petrecerea Regelui anul urmator sau sunt responsabili pentru cumpararea tortului în anul următor.

Tortul Regesc,  era de obicei umplut cu  fructe, cremă proaspata, sau o combinație a celor două.


Acest Tort al Regilor , este decorat în culorile tradiționale Mardi Gras; aur (pentru putere), verde (pentru credință) și mov (pentru dreptate).   Aur – simbol al regalitatii, al regilor, Tamaia – simbol al spiritualitatii, Smirna – simbol al sacrificiului.

De-a lungul timpului, produsele  care marcau sarbatoarea ''Mardi Gras'' s-au diversificat.
 



Sarbatoarea Mardi Gras  (Martea Grasa) poarta acest nume din cauza vechii traditii de a se purta pe strazile Parisului, in ziua de marti dinaintea zilei “Vinerea Cenusie”, un bou gras, avand rolul de a le aminti oamenilor ca nu au voie sa manance carne in timpul Postului.