https://acasa-la-nevasta.blogspot.com/p/aperitive-festive.html

28 iunie 2022

Deserturi Asiatice - Inghetata din Filipine



A trecut ''moda'' bonelor filipineze? Nu? 
Bine, fiindca avem sansa sa degustam deserturile filipineze.

Apropo, daca ajungeti in Filipine si auziti spunandu-se  Halo-Halo, nu , nu este un salut. Este putin probabil ca cineva sa va strige astfel.

Dar sa vedem cu ce specialitati se lauda Filipine!
Ube Ice Cream- cunoscuta sub numele de  yam violet , este exact ceea ce pare – inghetata !



Necunoscuta non- filipinezilor , inghetata filipineza, este un desert comun prin partile locului. Aceasta inghetata , este unul dintre cele mai bune alimente de strada, pe care le puteti cumpara de la vânzătorii din Filipine , datorită gustului său unic.


Ube Ice Cream se foloseste si într-un desert numit Halo Halo.


Culoarea de lavanda v-ar putea induce in eroare asupra gustului. Ingredientul principal, este o radacinoasa care desi seamana,  nu trebuie confundata cu cartoful mov sau cu cartoful dulce violet. Yam violet nu se găsește doar în Filipine , dar filipinezii il foloseasc mai mult decât oricine altcineva pentru a aroma și colora  dulciurile.  Aceasta planta este intalnita si in America de Sud , Africa , Australia și Asia de Sud-Est .



Halo - halo ( Tagalog - " amestecate " ) este un desert popular filipinez, cu amestecuri de gheață pisata și lapte-condensat la care se adaugă diferite ingrediente printre care fasole dulce,  jeleu și fructe (garbanzos , fructe de palmier , zahar-kaong, cocos-macapuno, banane, arborelui Jack-langkâ , gulaman , tapioca , Nuca de Cocos , cartofi dulci – kamote, brânză, o cereala asemanatoare orezului- pinipig sau fulgi de porumb).



 Acesta este  servit într-un pahar înalt sau castron . Se aseaza majoritatea fructelor in cupa de servit, apoi se garnisesc cu gheata pisata peste care se pune zahar, lapte condensat, yam purpuriu , sau înghețată.Si da, ce vedeti deasupra este branza rasa sau cascaval.