https://acasa-la-nevasta.blogspot.com/p/aperitive-festive.html

08 ianuarie 2023

Retete cu cartofi Mov / Violet

Retete cu cartofi mov - violet . 


In piete si supermarket au aparut cartofii mov-violeti. Cum pot fi preparati, in ce retete pot fi folositi, care sunt beneficiile consumului de cartof violet?

Cartofii  violeți - mov ,originari din Peru, se regăsesc frecvent în meniurile din America de Sud.
Declarați cea mai sănătoasă legumă din lume, acești cartofi violet - mov sunt din ce în ce mai căutați si datorită aspectului frumos , felului special in care arata preparatele
Cartoful violet - mov este bogat în vitamina C, potasiu, calciu, fier, proteine, fibre ,carbohidrați dar și în antioxidanți. Culoarea mov a cartofului este dată de cantitatea mare de antocianine care, fiind antioxidanți puternici, protejează organismul de diferite forme de cancer.
Un alt beneficiu important al consumului de cartof mov -violet este scăderea tensiunii arteriale. Dat fiind faptul că nu conțin grăsimi, cartofii violeți - mov pot fi consumați chiar și în dietele de slăbire dacă nu sunt combinați cu unt, margarină sau smântână.
Datorită antioxidanților puternici, cartofii violeți – mov ajută la dezvoltarea și întărirea sistemului imunitar și protejează celulele de eventuale boli cauzate de radicalii liberi.

Cum mai toata lumea stie sa prepare  cartofi natur sau piure (acesta fiind principalul mod de pregatire al cartofilor mov – violet)  facem cunoscute si alte retete,  in care sunt prezenti cartofii mov - violet


Sa incepem cu un desert!  Reteta de Rulada cu cartofi mov-violet

Pnadispanul:
6 galbenusuri de ou
5 albușuri de ou
100g zahăr pudră
Făină 50g
Unt 50g, topit și răcit

Incalziti cuptorul la 200 ° C. Intr-o tavă 30X35 asezati hartie de copt.

Puneti gălbenușurile de ou și 1 lingura de zahăr  intr-un bol mediu. Folosind un mixer electric, bateti la viteza mare pana cand se dizolva zaharul

Într-un alt castron, se bat albusurile cu un mixer electric până când este puțin spumos. Se adauga zaharul rămas și se mixeaza  până cand albusul nu cade de pe tel

Se toarnă amestecul de gălbenuș în bezea. Folosind o spatula de cauciuc, se incorporeaza  ușor amestecul , cu miscari de sus in jos, pentru a nu scoate aerul din albus.

Cerneti faina peste compozitia de oua si amestecati ușor, dar rapid până faina s-a incorporat.

Se toarnă untul topit pe marginea castronului, amestecand  ușor până cand este complet încorporat.

Se toarnă aluatul în tava pregătită.

Coaceți în cuptorul preîncălzit, timp de 12 minute.

Scoateți pandispanul din tava de copt si lăsați-l să se răcească acoperit cu o bucată de folie, pt. a-l putea rula mai apoi.


Umplere:
-smantana de Frișcă 500ml – (rece, din frigider)
-5 linguri zahar pudra
-vanilie 2 esenta
-gelatina (un plic)
-5 cartofi violet - mov

Adauga smântână și zahărul într-un bol mediu si bateti amestecul până are o consistenta ferma - dar mu mai mult fiindca riscati sa se branzeasca

Intre timp fierbeti cartofii mov- violet taiati , in apa cat sa-i acopere. Dupa ce cartofii mov- violet au fost fierti, scurgeti apa intr-un vas si adaugati in aceasta gelatina- vz. pe plic cantitatea; reintoduceti cartogfii in gelatina astfel preparata si lasati sa se racoreasca – asambalati inainte sa se inchege gelatina.

Asamblați astfel:

Se transferă pandispanul pe o bucată de hârtie pergament, cu partea de dedesubt(care a venit in contact cu tava de copt)  în sus. Peste pandispan puneti ¾ frisca si bucatele de cartofi dulci mov-violet . Rulati.

Decor:
Restul de frisca mixati-l cu restul de cartofi mov - violet si gelatina;  pastrati cateva felii de cartof fiert pt. decor





 RETETA de PAINE  cu CARTOFI MOV  - VIOLET
 Pentru aceasta reteta avem nevoie de urmatoarele ingredient:
-drojdie proaspata – cat o nuca
-2-3 cartofi mov- violet, potriviti
-200-300 ml de apa calduta
-1 lingurita de zahar (pentru a active drojdia)
-Faina cat cuprinde  500 -600 gr – nu este un gramaj exact pentru faina, doarece in functie de umiditate, anotimp, aluatul poate “cere” mai multa sau mai putina faina;  de aici si expresia “se simnte la mana daca mai trebuie faina”.
-Sare- cat luam intre degete
-3 linguri de ulei sau 2 linguri de untura

 Mod de preparare:
-Spalam cartofii si ii punem la fiert cu o lingurita de sare. Dupa ce s-au fiert si s-au racit,ii zdrobim ca pentru piure.

-Maiaua  se pregateste fie intr-un vas separat, fie direct in vasul in care framantam.  Intr-o jumatate de cana de apa calduta, dizolvam drojdia si adaugam 1 lingura rasa de zahar, pentru ca aceasta sa se activeze. Cand s-a dizolvat si zaharul, punem apa cu drojdie peste faina ( in centrul vasului in care am pus faina) si incorporam  cate putina faina, pana  se face ca o pasta moale. Lasam sa se odihneasca 10 minute intr-un loc ferit de current, acoperind vasul cu un stergar/ capac.
-Dupa ce maiaua a inceput sa creasca, adaugam sarea si cartofii pisati peste faina;  incepem sa incorporam maiaua, adaugand cand este necesar restul de apa. Cand coca a ajuns la consistenta dorita, aluatul nu trebuie sa fie moale, nici foarte tare, nici foarte umed , adaugam uleiul/ untura, daca se desprinde de pe mana, aluatul este gata.

 -Ridicam aluatul, presaram putina faina dedesubtul si deasupra aluatului ca sa nu se lipeasca de vas cand creste, acoperim bolul cu un prosop  si lasam deoparte, cca o ora,intr-un loc calduros si ferit de curent.

-Punem aluatul in tava/forme. Mai lasam deoparte sa creasca inca 45 de minute. Intre timp,pornim si cuptorul la.

-Introducem painea in cuptor. Lasam sa se coaca approximativ 45 de minute la 180gr.

-Scoatem painea din cuptor si  cu palma umezita cu apa sau cu un stergar umed,  dam painii putin luciu.

-Acoperim painea cu un stergar si lasam sa se raceasca.






Reteta - Mantou violet de cartofi dulci – preparat la abur

Ingrediente: 
1 linguriță drojdie instant
80ml apă călduță
240g faina
1 praf de copt
65g zahăr pudră
250 g cartofi dulci violet, fierti si mixati piure (ca sa-i mixati nu puneti lichid, adaugati 1 ou )
2 linguri de ulei vegetal
2 linguri seminte de susan, opțional
Zahăr 10g, opțional
 
Adauga drojdia uscată în apă călduță cu un praf de zahar, pt. a o activa.
Cerne faina și praful de copt împreună, într-un castron mare, amestecati cu zahărul pudră.
Adaugă încet drojdia în amestecul de făină și amestecă cu mâna curată; adauga  apoi cartofii dulci piure si amesteca adaugand apa, până obtii un aluat moale. Adaugati uleiul si amestecati până aluatul se despreinde  de mâna.

Lasatiți aluatul deoparte la dospit, aproximativ 30 de minute ,acoperit cu un prosop sau folie alimentara pt. a nu face crusta deasupra
Se aseaza aluatul pe o suprafață de lucru presarata cu faina dandu-i formă dreptunghiulară, se umplere (presara) cu  zahăr brun sau/si susan ori gem, se ruleaza și se taie în părți egale.

Se pun bucatile taiate pe suporturi de hartie pergament . Se lasa la odihnă pentru alte 15 minute.

Se pune o oala cu apa la fiert. Cand apa fierbe , se aseaza aluatul cu tot cu suportul pergament in sita care se aseaza deasupra vasului cu apa fiarta.

Se lasa la foc mediu timp de aproximativ 8-10 minute

Când ați terminat, scoateți din vapor . Se servesc calde!