https://acasa-la-nevasta.blogspot.com/p/aperitive-festive.html

29 octombrie 2022

Inghetata cu Cafea - Reteta Affogato, Cafe liegeois, Cafe Frape Glace



Iata cateva retete de inghetata cu cafea!
Italia, tara inghetatei, aduce printre multe alte sortimente, inghetata "inecata in cafea"  Affogato. În traducere, „affogato” înseamnă „înecat”, dar mulți italieni folosesc termenul și pentru „sufocat” și cum sunt maestri in a da sensuri preparatelor similare senzatiilor special (tisamissu- ‘’trage-ma in sus’’, “ridica-ma”, in italiana – acest lucru fiind asociat, de regula, cu cafeina pe care o contine preparatul sau Saltimbocca care inseamna "sare in gura", adica se face atat de repede si e atat de buna incat practic va sare singura, direct in gura )  spun  că affogato poate însemna și senzația pe care o ai când guști ceva atât de bun, încât parcă îți taie respirația.
Secretul stă în ingrediente:  peste o cupă de înghețată de vanilie se toarnă un espresso abia făcut. Înghețata astfel înecată, vrea doar sa fie salvata de o lingurita binevoitoare si savurata . Este un preparat care nu poate fi ratat !



Café liègeois este o cafea de origine franceză, creată din cafea ușor îndulcită, înghețată cu aromă de cafea și cremă Chantilly

Cunoscută ca fiind Cafeaua Vieneză, Café liègeois nu este originară din regiunea Liège, din Belgia, așa cum ar sugera numele.
În timpul Primului Război Mondial, bătălia de la Liège (care a durat mai mult decât armata germană se aștepta) a permis Franței să se organizeze mai bine și să reziste atacurilor germane.  În luna august a anului 1914, guvernul Belgiei a trebuit să răspundă unui ultimatum: să permită sau nu trupelor germane să treacă prin Belgia pentru a ataca Franța. Pentru a onora rezistența și curajul de care a dat dovară orașul Liège, parizienii, inarmați cu un sentiment puternic anti-german, au renumit câteva dintre locațiile lor după numele orașului  Liège. De exemplu, „Rue de Berlin” și ”Station de Berlin” s-au transformat în „Rue de Liège” și „Station de Liège”.
 Au mai fost schimbate si alte denumiri, printre care și numele unei băuturi populare la acea vreme în Paris: Café Viennois care a devenit   Café liégeois.

Pregătirea cafelei este destul de simplă:
-Pune două cupe de înghețată cu aromă de cafea într-un pahar;
-Toarnă cafea espresso (sau cafea normală) ușor îndulcită peste înghețată;
-Adaugă cremă Chantilly sau frișcă .
-Presară pe deasupra praf de cacao sau ciocolată rasă.
Voilà!


Cafe frape glace

"Frapper" înseamnă în franceză a "bate", "a lovi". Un cafe frappe franţuzesc (cafe frape glaçe) se face pe bază de cafea expresso şi îngheţată.
Ingrediente:
Un espreso
Lapte
2 cupe de inghetata

Preparare
1. Se toarna espresso sau cafea tare si lapte intr-un blender. Se adauga 2 cupe de inghetata de vanilie si cuburi de gheata, apoi se amesteca pana se obtine consistenta unui smoothie. Se toarna intr-un pahar inalt, se decoreaza cu o cupa de inghetata si se presara deasupra bucatele de brownie sau biscuiti.

Daca ti-a placut te rog da share pe pagina / grup facebook. Multumesc!