Salam de biscuiti - Reteta si Povestea
Salamul de Biscuiti, cea mai populara prajitura a tuturor timpurilor, chocolate salami, salam de ciocolata , cârnați de ciocolata sau salam Viking ( numele de salam Viking, vine de la o reteta a salamului de biscuiti, publicata intr-o carte de retete pt. copii), o reminescenta a timpului cand pe la noi se gaseau foarte putine ingrediente. Facut doar din biscuiti populari, sirop din cacao cu zahar si margarina, eventual rahat turcesc, "Il salame di cioccolato" (salame turco) prajitura preferata de italieni, denumirea "turco" provenind de la culoarea similara pielii maurilor, este un produs a carui origine si-o revendica portughezii.
Salamul de Biscuiti, cea mai populara prajitura a tuturor timpurilor, chocolate salami, salam de ciocolata , cârnați de ciocolata sau salam Viking ( numele de salam Viking, vine de la o reteta a salamului de biscuiti, publicata intr-o carte de retete pt. copii), o reminescenta a timpului cand pe la noi se gaseau foarte putine ingrediente. Facut doar din biscuiti populari, sirop din cacao cu zahar si margarina, eventual rahat turcesc, "Il salame di cioccolato" (salame turco) prajitura preferata de italieni, denumirea "turco" provenind de la culoarea similara pielii maurilor, este un produs a carui origine si-o revendica portughezii.
De fapt, multe tari l-au preluat ca produs traditional,
sub diverse denumiri, transformandu-l in marca inregistrata.
Retea ,este
practic aceeasi :
1 kg.biscuiti, 1 pachet unt sau margarina, 3 linguri cacao sau 300- 500gr. ciocolata menaj,
imbunatatita cu ce mai avem prin debara:
uneori cu fructe, nuci, fistic, fructe
confiate, estenta de rom, vanilie sau migdale. Este foarte bun si daca se
adauga putin lichior ( chiar si fructe
din visinata, caisata, etc)
Se rup biscuitii .Se face un sirop din ½ litru apa (unii
pun lapte) , 6-7 linguri zahar sau indulcitor si cacao (ciocolata). Cand s-a
topit zahatul, se ia de pe foc si se adauga unt / margarina. Se adauga siropul peste biscuitii
pisati/rupti in prealabil, se infoliaza si se da la rece.
Este
o reteta pe care multe gospodine o pregatesc dupa sarbatori, de obicei dupa
Craciun, cand raman cozonaci
sau alte prajituri. Acestea se usuca in cuptor, ca painea pt. cutroane
(cu usa cuptorului deschisa) aproximativ 15- 20 minute . Dupa ce s-au racit si
au devenit crocante, le dau prin robot pt. a se sfarama si se
adauga siropul. Cand siropul a fost
absorbit, se fac bilute (tartufo, trufe- denumirea venind de la forma similara trufelor de pamant; la noi, preluat si termenul de prajitura ''cartof'') care se dau prin cacao, zahar sau nuca (nuca de cocos) .
Eventual , pot fi adaugate banane, fructe confiate,
stafide si arome, apoi ambalat in folie, ca salamul. Puteti adauga putin cardamom, prosecco sau sa-l preparati fara cacao, cu ciocolata alba.
In cofetarii, patiserii, este una dintre cele mai ieftine prajituri, de multe ori folosindu-se resturile
(marginile), de la alte prajituri.
Aceeasi reteta poate fi folosita si ca baza pentru tort, prajituri, rulade .