https://acasa-la-nevasta.blogspot.com/p/aperitive-festive.html

29 noiembrie 2022

BUJORUL se apropie vertiginos de titlul '' Floarea simbol a Romaniei'' , lasand in urma concurenta: floarea de colt, macesul, narcisa, lacramioara, sanzienele



   De-a lungul  timpului au fost făcute mai  multe propuneri pentru a desemna - floarea nationala- a Romaniei. Printre acestea se numara: bujorul românesc,  floarea de colt, măcesul, narcisa,  lăcrămioara, sânzienele. 

Cum trandafirul este considerat o floare esoterica, desigur sansa lui de a intra in clasament a fost anulata din start. 

De ce esoterica? Un trandafir este adesea sculptat in sala de spovedanie sau pe tencuiala, pe tavanul salilor de sedinta ca un avertisment ca discutiile au loc sub rosa -„trandafir”, adica in secret.
Si zeii si-au luat trandafiriul drept simbol. Dionysus se impodobea cu ghirlande de trandafiri pentru ca se spunea ca acesta curata mintea in timpul betiei. Harpocrates a fost mituit in secret cu un trandafir alb de Eros si a devenit zeul tacerii.







Facultatea de Horticultura, a demarat proiectul de sustinere a bujorului ca simbol floral Romanesc. In 4-6 iunie 2015, in cadrul Conferintei Internationale "Agriculture for Life, Life for Agriculture" a USAMV Bucuresti, s-a sustinut o noua prezentare in sprijinul acestui proiect, argumentandu-se motivele pentru care acesta floare ar trebui sa ne reprezinte tara. 

Se pare ca aceasta prezentare a avut un impact deosebit in randul participantilor si a intarit convingerea ca bujorul este specia cea mai indreptatita sa devina, in mod oficial, floarea noastra nationala. 





Utilizat pentru a vindeca rănile lui Marte și Pluto, bujorul era inzestrat cu puteri majore datorate înfloririi lui in noptile cu lună plină. Pentru a folosi puterile vindecatoare ale acestei flori, se spunea ca rădăcinile trebuie culese numai în timpul nopții.


În Japonia bujorul este un simbol al prosperității. În trecut numai familiile cu adevărat bogate permițându-și să-l aibă în gradină. Aici bujorul este floarea lunii iunie.

 În România, tradiționala “Sărbătoare a bujorului” are loc în fiecare an, la jumătatea lunii mai, în localități precum Gura Raului (Sibiu), Comana (Giurgiu), Radomirești (Olt, Plenita (Dolj), Saru Dornei (Suceava), Rediu (Galați) .
In vechime, bujorii erau folosiți pentru tratarea unor afecțiuni, precum dureri de dinti dureri de cap sau anchiloze. Se spunea că aceste flori ar putea oferi protecție împotriva unor posesiuni demonice sau a deochiului, ele fiind amplasate de-a lungul drumului către ușa de intrare a caselor. Se spune ca bujorul are calitati de energizare a vietii sexuale. Florile de bujor dintr-o vaza sau chiar un tablou infatisand bujori in dormitor creaza un efect benefic in plan erotic.

Bujorul, este preferat si in China, pentru a reprezenta tara.  Bujorul a fost initial numit drept Floare Nationala a Chinei in Dinastia Qing, acesta fiind favorit la titlul de floare nationala inca o data si in 2009. De asemenea, considerata in 1929 si apoi in 1964 drept floare nationala, floarea de prun a fost si ea printre favoritele aspirante catre titlu.
Numit în chinezește “Sho-yo”  (“plantă medicinală” sau ‘'cel mai frumos’’), bujorul a avut o importanta mare in istoria Chinei. Drept dovada a patra luna din calendarul chinezilor este numita ‘’luna bujorului’’. El reprezenta familia regală din China și era considerat o floare a prosperității și un simbol al frumuseții și bogăției.
Concurenta bujorului, floarea de prun,  este una dintre cele mai iubite flori din China,  fiind frecvent descrise in arta si poezia chineza, de secole. Acestea sunt un simbol al primaverii si sezonului rece deoarece petalele raman vii si iarna, iar primavara rasar inaintea multor altor flori.