https://acasa-la-nevasta.blogspot.com/p/aperitive-festive.html

29 decembrie 2023

Crema de Vanilie pentru Foi Cremsnit

CREMA de vanilie pentru FOI CREMSNIT 
Reteta autentica Mille-feuille

Cremsnit, Mille-feuille (din franceză Mille-Feuille sau Millefeuille, însemnând „o mie de foi”), cunoscut și sub numele de tortă „Napoleon”, este un produs de patiserie, făcut din foi garnisite cu cremă, fiind un desert tipic al bucătăriei franțuzești.






În mod tradițional Cremsnitul (Mille-feuille)  este compus dintr-un aluat crocant (în franceză Pâte Feuilletée), acoperit cu două straturi de cremă de vanilie (créme pâtissiére), însă există și alte variante care înlocuiesc crema, cum ar fi frișca sau marmelada. De obicei ultimul strat de aluat, este acoperita cu o glazură peste care se poate adăuga și zahăr pudră vanilat.


 Originea Cremsnitului (Mille-feuille)  nu este cunoscută cu exactitate. Primele informații se găsesc în cartea „Cuisinier françois di François Pierre de La Varenne”, din anul 1651.


https://www.vialibri.net/552display_i/year_1712_0_548151.html



Rețeta Cremsnitului, (Mille-feuille)  a fost perfecționată apoi de Marie-Antoine Carême (1784-1833) parintele  ''Haute Cusine'' , cel care a pus bazele cunoasterii culinare  si o consideră o rețetă cu origini încă din Antichitate.

 ''Cand nu se va mai gati , lumea nu va mai avea nici literatura, nici minte ascutita, nici adunari intre prieteni sau armonie socialta'' Marie Antonin Carême





 
Marie Antonin Carême, cofetarul lui Napoleon a adaugat  la Mille-feuille classic (cremsnitul cunoscut de noi) fructe, preferata lui napoleon fiind  Mille-feuille cu capsuni (pe care a si numit-o Napoleon cake) dar prepara si Mille-feuille cu ciocolata sau mango

În anii recenți au fost create rețele de Cremsnit - Mille-feuille sărate, Mille-feuille cu brânză de vacă, Mille-feuille cu spanac sau alte umpluturi sărate.




 Prin urmare, zic ...sa gatim !

Daca foile le gasim gata preparate, mai avem de facut crema

Ingrediente pentru crema de vanilie a cremsnitului

un litru lapte

200 g amidon (sau faina)

5 galbenusuri

200 g zahar

4 pliculete zahar vanilat (4x8g)

1/2 pachet unt (100 g)

intr-un vas  se pune amidonul sau faina 200 g peste care se toarna un litru de lapte; se incorporeaza treptat amestecandu-se continuu pana nu mai rama  cocoloase. Se adauga cele cinci galbenusuri, 200 g de zahar amestecat cu patru pliculete de zahar vanilat si se continua omogenizarea . Punem vasul pe  foc mic amestecand in tot acest timp, pentru a nu se prinde crema de cratita In momentul in care crema de vanilie a cremsnitului ajunge la consistenta unei budinci, o luam de pe foc si ii adaugam o jumatate de pachet de unt  la temperatura camerei. Amestecam pana cand untul se topeste  apoi intindem crema pe foi.

Daca ti-a placut te rog da share pe pagina / grup facebook. Multumesc!