https://acasa-la-nevasta.blogspot.com/p/aperitive-festive.html

02 ianuarie 2024

Secretul aluatului de Pizza, Clatite, Chec

Cum se face aluatul pentru PIZZA, CLATITE, PLACINTA, TAITEI, CHEC, PANDISPAN, BLAT DE TORT, GOFRE 

Secretul aluatului

-cocoloasele din aluat se evita turamand apa sau laptele peste faina treptat si amestecand
-respectati cantitatea de lichid din aluat mentionata in reteta sau chiar ceva mai putin (functie de anotimp, calitate  sau modul de pastrare a fainii , aceasta la framantat necesita o cantitate mai mica sau mai mare de lichid) altfel aluatul nu se mai coace.
-cantitatea de unt/ulei (grasime) in aluat , nu trebuie sa fie mai mare de ½ din cantitatea de lichid din reteta.
-scoateti din timp ingredientele din frigider si lasati-le la temperatura camerei cateva ore
-aluatul dospit se inveleste cu un prosop curat pt a nu prinde crusta si trebuie ferit de curentii de aer. Nu este bine nici sa stea in apropierea imediata a unei surse de caldura. La jumatatea timpului necesar pt. dospire, bagati mana subt aluat si desprindeti-l de vas ,  eoarece procesul de fermentare emana dioxid de carbon
-aluatul moale, se intinde  mai usor daca este acoperit cu folie alimentara sau pergament, cand il intindeti. Puteti utiliza in loc de sucitor, o sticla cu apa foarte rece
-sarea in aluat este importanta dar –un praf de sare, nu mai mult, fiindca daca sarea este utilizata in exces,  aluatul nu mai creste. In cazul in care din greseala s-a pus prea multa sare, mai framantati o portie de aluat nesarat si amestecati cu aluatul facut inainte.
-aluatul este bine framintat cand suprafata aluatului este neteda si nu se mai lipeste de mana.
- un alt secret ar fi : cand preparati maiaua, daca aveti, folositi zer. Zerul in cantitati mici afaneaza aluatul, dar nu inlocuiti toata cantitatea de lichid cu zer, deoarece aluatul poate deveni astru (mai uzual se foloseste la placinte, cornulete)
-temperatura de coacere este importanta. Nu iutiti focul, altfel produsele se ard la suprafata si sunt necoapte la interior
-pentru aluatul de tarta (fraged, sfaramicios) nu ungeti formele cu grasime si raciti-va mainile cu apa rece sau intr-un bol cu gheata; de asemeni, aluatul necesita dexteritate, fiind necesar sa se lucreze repede, altfel se rupe si trebuie repus la rece pt. a fi lucrat.
- stingeti intotdeauna praful de copt cu zeama de lamaie, iaurt sai un stop de otet; altfel, este posibil ca prajitura sa aibe gust intepator, nu tocmai placut. Praful de copt, poate fi inlocuit cu bicarbonat. Incercati sa respectati cantitatea de praf de copt din reteta, altfel dioxidul de carbon emanat de acesta,  va forma prea multe bule care unindu-se se vor saprge, facand ca prajitura sa se lase.




Cum se face aluatul pentru pizza
- 500 gr. faiana cernuta
- 200 - 250ml apa (in functie de anotimp sau umiditatea din atmosfera, aluatul necesita mai multa sau mai putina apa)
- 50 ml ulei
- 2 oua
- drojdie 50 gr
- o jumatate de lingurita de zahar (pentru activarea drojdiei)
- puteti incerca varianta de a inlocui jumatatea din cantitatea de apa cu bere sau iaurt

In vasul in care ati cernut faiana adaugati pe rand ouale, drojdia dizolvata in prelabil in cei 200 ml apa calduta si 1/2 lingurita de zahar, framantati apoi incorporati uleiul. aluatul trebuie sa fie maleabil si elastic.

Lasati la dospit 30 - 40 minute, apoi intindeti in tava si mai lasati sa se odihneasca 10 minute dupa care adaugati sosul de rosii si toping-urile

Cum se face aluatul pentru clatite
- o cana de faina, 
- doua cani cu apa minerala, 
- doua oua
- 4 linguri cu ulei pentru aluat
si o lingura cu ulei pentru tigaie
- Omogenizati toate ingredientele: faina, apa, ouale si uleiul
apoi intr-o tigaie speciala pentru clatite, incinsa in prealabil, coaceti clatitele.
Secretul clatitelor, este tigaia in care vor fi coapte.



Cum se face aluatul pentru foi de placinta sau taitiei
•250 g faina
•100 ml apa
•6- 8 linguri de ulei (puneti 6 linguri si daca nu este suficient de elastic, mai adaugati 2 linguri cu ulei la sfarsit. Este important ca aluatul sa fie suficient de elastic, pentru a se intinde foarte subtire)
•1 lingura de otet

•un varf de lingurita sare
optional puteti adauga un ou, cand faceti foaia pentru taitei.


Cum se face aluatul pentru chec, pandispan, blat de tort
-10 oua
-5 linguri de apa
-5-linguri ulei
-10 linguri mari, cu varf, faina
-10 linguri zahar 
- un praf de copt
- mirodenii dupa gust: esenta vanilie sau lamaie ori rom, eventual pentru o compozitie orientala adaugati amestec de 5 condimente sau doar cardamom un varf de cutit.
Secretul acestei compozitii este sa topiti zaharul in prealabil in apa calduta iar cand incorporati compozitia de galbenusuri omogenizate cu apa, zahar, ulei, praf de copt peste albusurile batute spuma, sa incorporati 1/2 din amestecul de albusuri, omogenizati, apoi adaugati cealalta 1/2 din albusuri si amestecati doar de 3-4 ori cu telul, pentru ca amestecul sa ramana aerat.

Pentru ca checul sa nu se lase, deschideti cuptorul dupa 20-25 de minute si crestati cu un cutit pe mijloc, longitudinal, ca compozitia necoapta din interior sa se poata ridica la suprafata si checul sa fie crescut. 

Cum se face aluatul pentru Gofre

250 g făină
350 ml lapte
150 ml ulei
3-4 linguri zahăr
2 ouă
1 praf de copt
1 vf. linguriţă sare
esenţe, mirodenii coajă de lamiae, portocala etc. (opţional)

puţin ulei pentru uns aparatul de waffles
-amestecati ingredientele ca pentru clatite si folosind o lingura/polonic, puneti in aparatul incins si uns in prealabil cu ulei.


Daca ti-a placut te rog da share pe pagina / grup facebook. Multumesc!