https://acasa-la-nevasta.blogspot.com/p/aperitive-festive.html

26 decembrie 2023

Tort de Nunta Elegant - Profiterol 2024





Torturi de nunta deosebite  
Profiterol, eclere sau choux-a-la-creme poate fi tortul anului 2024

In Evul mediu, in Anglia, era un ritual potrivit caruia mirii trebuiau sa se sarute peste paine! Painea era asezata stiva, cat mai inalt, astfel incat mirii trebuiau sa depuna  un oarecare efort pentru a se putea saruta fara sa darame stiva. Reusita, simboliza o viata prospera impreuna. Din acest obicei s-a nascut ceea ce fancezii numesc croquembouche sau  croque-en -bouche, "crantanit in gura", foarte populare in Franta.


Povestea din spatele acestui tort de nun deosebit spune ca, prin evul mediu, un patiser francez vizitand Anglia( reteta este mentionata in cartea de buvate a luiAntonin Careme -sec XIX Le Cordon Bleu Pâtisserie and Baking Foundations Classic Recipes ) a asistat la aranjarea unor piloni de chifle ce urma sa constituie stiva peste care urma sa se sarute mirii fara ca aceasta sa fie demolata.
http://www.bakingmad.com/mini-croquembouche-recipe/



 Intors in Franta , s-a gandit sa imbunatateasca reteta preparatului care defineste acest obicei, astfel a facut o piramida mai mica, compusa din rulouri diferite, realizand astfel primul tort profiterole -croquenbouche. Primul Tort de Nunta - Profiterol , a avut forma unui fes turcesc, apoi forma acestuia a evoluat, ajungand in forma de con.

In zilele noastre Tortul Profiterolul sau choux-a-la-crème, ramane foarte popular in Franta. Acesta are o baza din tort circular pe care este asezata piramida facuta din gogosi de  profiterol, ornat cu un halou din pudra si fibra de zahar.

  In mod traditional, mireasa punea un inel in felia mirelui ca simbol al acceptarii propunerii!

Datorita formei sale , care aduce a pom de Craciun, adesea, acest desert este realizat si  in perioada sarbatorilor.





Reteta Tortr de Nunta - Profiterol

Pentru gogosi

•12 linguri unt

•1 praf sare

•2 cesti faina

•9  oua


Pentru crema

•2 cesti lapte

•3/4 ceasca zahar alb

•3 linguri amidon

•4  galbenusuri

•1  fiola vanilie

•16 linguri unt moale


Pentru caramel

•4 cesti zahar

Preparare

Încinge cuptorul la 200 de grade. Amestecă untul, sarea şi o ceaşcă şi jumătate de apă şi fierbe la foc iute. Adaugă făina toată deodată, după ce ai dat vasul deoparte. Amestecă viguros, până ce aluatul se desface uşor de pe vas, circa 2 minute. Pune vasul pe fc şi amestecă aluatul cu o lingură de lemn, circa 2 minute. Incorporează ouăle, unul câte unul, după ce aluatul s-a răcit puţin.


Fă gogoşele din aluat, cu o lingură umezită. Pune-le la cuptor într-o tavă, pe hârtie de copt. Gogoşelele se ţin la foc iute circa 10 minute, apoi încă 15 minute la foc mic.


Amestecă o ceaşcă de lapte şi zahărul pentru umplutură pe foc. Separat, amestecă restul de lapte cu amidonul şi gălbenuşurile. Amestecă fără oprire şi toarnă jumătate din laptele dulce fierbinte peste laptele rece. Puen amestecul pe foc şi lasă să scadă puţin. Adaugă vanilia şi dă la rece.


Amestecă untul cu mixerul până devine pufos, apoi adaugă laptele gros de la rece, menţinând mixerul al viteză medie, circa 4 minute. Pune crema de unt şi vanilie într-un poş.









Umple gogoşelele pentru croquembouche cu crema de unt.

Acum vine partea distractiva, aranjatul in forma de con


Pentru caramel, pune 2 ceşti de zahăr şi ½ ceaşcă de apă pe foc şi amestecă până obţii un caramel frumos şi aromat.








Toarnă caramel peste gogoşele, sau înmoaie fiecare biluţă umplută de croquembouche în caramel şi ornează cu decoraţiuni, într-o piramidă.

Atentie,  Zaharul Ars s-ar putea sa te friga la degete J dar meita!