https://acasa-la-nevasta.blogspot.com/p/aperitive-festive.html

18 decembrie 2022

Reteta Covrigilor de Buzau - De ce se dau covrigi Colindatorilor






Covrigul tradițional (denumirea germană : Brezel ) este produs de panificatie, făcut din aluat fiert si apoi copt, cu formă curbata simetric,  rasucita cu o ‘’bucla covrig’’ ! Sarea este cel mai frecvent condiment. Alte condimente includ zaharul , ciocolata , glazuri , semințe, nuci.


Jan Harmensz. van Bijlert- Pulling of the Pretzel



Istoria Covrigilor

Covrigii isi au originea în Europa , cel mai probabil in Evul Mediu timpuriu inventati fiind , se pare, de catre călugării germani .



In Istoria Științei și Tehnologiei , Bryan Bunch și Alexander Hellemans, mentioneaza ca în 610 " ... un călugăr italian inventează covrigei ca o  recompensă pentru copiii care invata rugăciunile. 

O ilustrare a covrigului, apare in  secolul al XII-lea,  in ‘’Hortus Deliciarum’’(Gradina Rasfatului)


 
 

O altă sursă, atribuie aparitia covrigului unei mănăstiri din sudul Franței(covrigii fiind in forma de inel, legati pe sfoara)- similari covrigilor de Buzau

 Covrigul produs traditional  - in Germania!

 Meyers, in 1905 suspectează originea covrigilor ca venind dintr-o interdicțiede a coace painea in forme considerate pagane , cum ar fi în formă de cruce, soare , la Sinodul de Estinnes în anul 743. Astfel, covrigul a apărut ca un substituent al painii, numele german " Brezel " pare-se fiind imprumutat din‘’bracellus’’ latină -  bratara !


În Biserica Catolică , covrigeii, au  o semnificație religioasă.
Rețeta folosind doar făină și apă, asocia covrigii Postului.
Covrigii erau ascunsi în dimineața de Paște, la fel ca și traditia ‘’ouălor ascunse’’ in dimineata de Paste, astăzi.

Buclele mari ale covrigilor aveau un scop practic : brutarii le atârnau pestick-uri , așa cum se vede într-un tablou de Job Berckheyde (1630-1693)de la aproximativ 1681.

 
 
 
 
-Pentru modul de prezentare, sunt renumiti Covrigii de la Burg, care în mod 
obișnuit, se atrana cu o sfoara în jurul gâtului
 

În sudul Germaniei și zonele învecinate ,vorbitoare de limba germana , covrigii - au păstrat semnificațiile lor originale, religioase și sunt încă folositi în diverse tradiții și cu ocazia diverselor festivaluri . De Crăciun, pot fi realizati din turtă dulce moale ( " Lebkuchen " ), cu glazură de ciocolată

Traditia Covrigilor ca dar, in Germania!
 De 1 ianuarie , se prepara covrigi in casa! Acestia se fac din aluat dospit cu drojdie si sunt dulci, de diverse marimi . Cand se merge in vizita la prieteni si rude sau cand copii merg in vizita la nași, se duc in dar covrigi. 

 De 1 mai , baietii care vor sa se insoare,  picteaza un covrig pe ușile iubitelor .
 Un covrig cu susul în jos, ar fi  un semn de rușine .

 
In  in Görlitz, Germania, covrigul este o emblema a brutarilor






O veche tradiție în Duminica Floriilor datează din 1533 este ''covrigul în aer liber''

În special în zonele catolice , cum ar fi Austria ,Bavaria "covrigul de Florii " se face de Duminica Floriilor . Dimensiunile pot varia de la 30 cm , până la 1 m și cântărește uneori până 2.5 kg 
În zona Renania , covrigeii dulci, sunt realizati cu bucle pline cu  ''pudding'' (covrigei cu budinca ) .

 

A patra duminică din Postul Mare, în Luxemburg , este un festival numit  "covrigul de duminică " . Băieții dau in dar covrigi sau prăjituri în formă de covrig  prietenelor. Dimensiunea covrigului simbolizează... cât de mult o place!

 
 

 

Populari în timpul Postului Mare, în Biberach sunt ‘’covrigii Slow’’ se fierb în apă și se coc, dupa ce au fost presararti cu sare.

Schloss Burg este renumit pentru o specialitate vechi de 200 de ani ,‘’Burger Brezel’’ . O poveste locală, spune ca reteta provine din 1795  de la un soldat al lui  Napoleon, recunoscător , pentru tratarea unei plăgi de către o familie de brutari din orășelul Burg . Importanța culturală a covrigului pentru Burg, este data de un monument, în cinstea brutarilor care fac covrigi.
Este chiar si un traseu de 18 Km . pentru cei care vor sa faca drumetii in imprejurimile orasului  numit ‘’Traseul covrigului’’

 O varietate tipic pentru Franconia de Sus este "anason covrigul" Orașul Weidenberg celebrează " covrigul " printr-un  carnaval , când  covrigi cu aromă de anason  sunt serviti alaturi de mâncăruri speciale gătite cum ar fi friptura cu hrean.

În orașul Lübeck , se face o masă în Catedrala Lübeck , unde sunt serviti "Pretzelfun" copiilor, acestia fiind  invitati sa cante in cor. Sarbatoarea se tine in aminirea copiilor care proveneau de la orfelinat  si nu aveau suficienta mancare. Ei primieau in dar , Kringel ( covrig ), ca o recompensă .


Orașul Osnabrück sărbătorește Pacea de la Westfalia ( 1648 ) organizand o cursă anuală de cai. La finalul cursei , sunt impartiti covrigi dulci.
  
Orașul Speyer, se mândrește a fi " Orasul covrig " ; în al doilea weekend din luna iulie, de vineri până marți , se face un festival anual cu parcuri de distracții numit "Brezelfest" fiind cel mai mare festival de bere din regiunea Rinului de Sus , atrage aproximativ 300de mii de  vizitatori .
 

Speyer Handwerkerbrunnen (monumentul dedicat covrigului)

În 2003 și 2004 , " Covrigii Pace " Au fost copti pentru un eveniment de caritate UNICEF  În loc de bucla tipica a covrigului , acestea au 
fost făcute în forma simbolului de pace .
 




  
 


Covrigul este Introdus în America de Nord, la sfârșitul secolului al XVIII-lea, de catre imigranți germani Germani și Elvețieni, regiunea fiind cunoscuta ca Pennsylvania olandeză, brutariile rurale detinute de acestia faceau covrigi.

În secolul XX , covrigii moi (corn, in forma de inel sau ‘’S’’) devenu cunoscuti în multe regiuni din Statele Unite . Orase precum Philadelphia , Chicago și New York devenu renumite pentru covrigi , datorita industrializarii si  producerii acestora la scara industriala. Distribuirea se facea prin chioscuri la: școli , magazine alimentare , cinematografe , arene , săli de concerte si stadioane. 

 
 
 

 în Philadelphia în 1993 se deschide " Muzeul covrigului "
 În 2003 , in Pennsylvania, guvernatorul Ed Rendell, declarată 26 aprilie "Ziua Națională a Covrigului" recunoascand astfel importanța covrigului in istorie și economie


   

Covrigul in Europa

 În Republica Cehă ,covrigul este cunoscut ca Preclík ,
 în Finlanda ca viipurinrinkeli ,
 în Slovacia se numește praclík .
 Spaniolii, italienii, francezii ,numesc covrigii - Brezel
 Olandezii au variantele dulci numite krakeling
 In norvegiană și daneză numesc o kringle ,
 în poloneză este Precel ,
 în maghiara , sârbă și croata , Pereca .

 
 

în România -covrigul este foarte popular,  fast-food în zonele urbane și impartiti de sarbatorile Craciunului .

Covrigii din România , similari ca forma celor Svabesti (Brasoveni) sunt  asimilati produselor de post, fiind produse de patiserie facuti din faina si apa, de obicei fierti, dati prin sare, mac, chimen, susan si apoi copti.
 

 

 
Se pare ca reteta ‘’covrigilor de Buzau’’ a fost introdusa in Romania de catreGreci, pe la 1800. Aveau forma de inel si erau atranati pe sfoara, ca si astazi.
Astazi, covrigii de Buzau sunt marca atestata ca produs traditional.

Reteta covrigilor de Buzau:
Ingredient:
-faina, apa, sare, drojdie.
-la maia se pune zahar in cantitati mici, pt. dospire
Preparere:
Drojdia, Zaharul si sarea se dizolva in apa calduta si se face maiaua. 
Se lasa sa creasca cca 30-40 minute la temperarura camerei. Cand maiaua a crescut, se adauga faiana, apa si maiaua, se framanta pana se incorporeaza toate ingredientele si le lasa la dospit cca o ora. Daca aluatul a crescut suficient,  se rup/taie  bucati din coca si se modeleaza inele ,care se lasa apoi  in repaos cca 10 minute. Intr-un vas cu apa fiarta in care s-a dizolvat zahar caramelizat , se introduc inelele din aluat si se lasa la fiert cca 5-10 minute. 
Se scot pe planseta, se dau eventual prin sare, mac si se introduc in cuptorul incins, pt. cca 20-25 de minute.


 
Gata! De acum, sa vina colindatorii 😇
 
 
 
Daca ti-a placut te rog da share pe pagina / grup facebook. Multumesc!