https://acasa-la-nevasta.blogspot.com/p/aperitive-festive.html

23 iulie 2023

Tort Rulada - Buturuga de Craciun

Tort - Rulada Scoarta de Copac 
sau Buturuga de Craciun 




Buturuga de Craciun sau rulada / tortul cu forma de buturuga, este un desert specific  Sarbatorilor de Iarna.

Ca orice desert cu traditie, tortul /ruladaButuruga de Craciun, are o poveste ce trebuie spusa .

Au fost odata … vikingii!

Aceasta populatie a aparut in anul 700 ca rezultat al unei fuziuni dintre indoeuropeni, celti si popoare orientale, fiind localizate in Suedia, Finlanda si Tarile Baltice.  Datorita legii lor de mostenire , de origine germanica care permitea doar primului nascut sa  fie mostenitor , vikingii cunoscuti pentru asediile lor pe mare,  incep expansiunea in cautarea de noi cuceriri spre Europa.

Astfel, Vikingii au colonizat o mare parte din coastele si fluviile Europei: Islanda, Groelanda, Shetland si s-au extins pana in coastele nordului Africii si in est pana la Rusia si Constantinopole. Erau cunoscuti pentru violenta lor si pentru ca ardeau totul in calea lor.

Desi luptatori innascuti, atunci cand se asezau la casa lor, deveneau  agricultori, crescatori de animale si foarte buni artizani.

In secolul al X-lea, ei se deplasau mult in Franta. Pentru a pune capat atacurilor neasteptate si  extreme de dure,  Charles al III lea, regele Frantei, ii propune lui Rollon, seful vikingilor, sa-i dea un teritoriu pentru a se instala. Rollon a fost de acord respectand toate conditiile impuse. Astfel, regiunea de pe langa Rouen se va numi Normandia si locuitorii ei normanzi deoarece veneau din nord.











Daca exista o disputa  vsv. de originea acestei prajituri specifice Craciunului intre Norvegia si Franta, ei bine am elucidat misterul.  Ea a ajuns in Franta datorita Normanzilor, fiind reprezentarea unuia dintre obiceiurile lor. Mai exact, Buturuga de Craciun, reprezinta buturuga Yule.





Norvegienii antici, foloseau buturuga Yule pentru a sarbatori reintoarcerea soarelui la solstitiul de iarna. Yule vine din cuvantul norvegian “hweol”, care inseamna roata. Norvegienii credeau ca soarele era o mare roata de foc.




V-ati intrebat de ce …semineul este atat de important pentru a crea atmosfera  Craciunului? Aceasta traditie se trage de la ritualul buturugii Yule.


Cu mult înainte de tradiția pomului de Crăciun sau Log Christmas Yule, saxonii se pregateau  cu un an înainte de Crăciun. Mergeau in pădure, alegeau  un copac  uriaș care se taia și se lasa să se usuce. Inlaturau ramurile, pentru ca trunchiul sa se usuce drept. În ziua solstitiului de iarna, copacul era adus în casa de catre capul gospodariei si tratat precum un membru al familiei. Trunchiul era “hranit” cu miere si cereale , stropit cu vin si pus într-un șemineu pentru a arde timp de de douăsprezece zile și nopți fara intrerupere.


Aceasta era jertfa lor pentru Soare!


Potrivit legendei, cenușa de la arderea buștenilor avea proprietăți magice si era folosita ca  tratament impotriva bolilor, protectie impotriva  spiritelor rele. Oamenii purtau cenușa în punga, în jurul gâtului si o  împrăștiau în jurul casei.
In timp ce copacul ardea, capul familiei privea in foc.  Umbrele si scanteile erau semne interpretabile , doar de ei stiute.



Astăzi, acest obicei pagan care dateaza dinaintea Crestinismului, de a serba Soarele – solstitiul de iarna, continua prin traditii transmise urmasilor.  în Marea Britanie, buturuga  Yule este înlocuita de lumânarile de  Crăciun.




Drept omagiu adus acestui obicei stravechi, cofetarii parizieni au reinventat celebrul desert specific Sarbatorilor: Tort Buturuga de Craciun, cum ii spunem noi Rulada Buturuga de Craciun
Astfel, busteanul cu origini celtice  care strangea familia in jurul sau,  continua sa  fie present, astazi in forma stilizata,  adunanad laolalta prieteni si rude cu ocazia Sarbatorii Craciunului.
Ruladele din coca de cozonac, umplute cu gem sau cremă, acoperite cu glazură de unt incep sa apara in carti europene de bucate din secolul  XVII.  
Marțipanul și bezeaua , de obicei folosite în scopuri decorative stanesc interesul evului mediu atunci cand ruladele iau forma buturugii de craciun, acoperita cu crème sau martipan ce imita scoarta copacului, iar bezeaua este modelata in forma ciupercilor, prajitura fiind garnisita cu merisoare si alte fructe de padure.
Prima Reteta scrisa, apare ca datatnd din 1938 in Oxford Companion to Food, Alan Davidson, [Oxford University Press:Oxford] 1999 (p. 184)
 Una dintre primele retete ale  Tortului – BUTURUGA - Yule Log ( Buche de Noel )din  Bucătăria franceză , apare in The Complete Tante Marie, tradus și adaptat de către Charlotte Turgeon [Oxford University Press: New York] 1962 (pag 127-8) si este urmatoarea:
 “Tortul  Yule este servit în ajunul Crăciunului, la miezul noptii . Deși nu ia locul desertului tipic  în flăcări: budinca de Crăciun, se serveste ca  desert dedicat perioadei de Crăciun.
Ingrediente:
4 gălbenușuri de ou
Zahăr 1/3 cană
1/2 cana faina cernuta
2 linguri unt topit
3 albușuri de ou
Pentru crema:  
500 gr. de unt si ciocolata
Sau in loc de ciocolata:  1 linguriță cafea instant,  1 linguriță de apă caldă
5 galbenusuri (nu aruncati albusurile – va trebuiesc pentru ciupercile de bezea)
Zahar pudra (dupa gust)
(Astazi, putem adauga si  esente : lamaie, vanilie, rom…)
Pentru ornament:
2 sau 3 migdale albite
angelica
cireșe confiate
zahăr verde
Se incalzeste cuptorul la 180 gr

Bezlele pentru décor,  se pot prepara inainte
Cum prepar blatul:
Se clătește vasul de amestecare cu apă fierbinte și înfășurați un prosop cald, umed, în jurul bazei.
 Combina gălbenușurile de ou cu zahărul și bate timp de 5 minute sau până ce amestecul s-a dublat în volum. Adauga făina și untul.  Apoi, incorporeaza  albușurile bătute spuma si amesteca usor, sa nu iasa aerul din albusuri, altfel blatul nu creste.
Unge cu unt foaia de copt si presar-o cu făină. Pune aluatul pe foaia de copt si intinde-l usor . Se  coace 10 de minute.
Rastoarna blatul pe un prosop umed pus pe  pe  placă de marmură sau pe masă. Desprindeti cu  un cuțit în jurul marginii și rasturnati  cu susul în jos pe prosop, lăsând tava calda deasupra foii pentru ca acesta sa nu se intareasca până faceti crema.
Se face crema de unt cu gălbenușurile de ou , și se adaugă la acesta cafeaua instant dizolvata.


Asamblare: Se pune jeleu  sau gem pe foaia de rulada , o parte din  crema cu unt si se ruleaza. Pune crema de unt rămase într-un sac de patiserie cu un vârf plat. Distribuie crema pe lungime peste rulada, pentru a da aspectul de coaja. Plaseaza un "nod" aici și acolo. Decoreaza tortul cu migdale și o crenguta verde, angelica si cireșe confiate. Se presara foarte ușor cu zahăr verde ".
Astazi, sunt multe variante de TORT Buturuga de Craciun, dar acum, ca stiti povestea cu siguranta veti opta pentru cel care chiar seaman cu o buturuga.

Carlton Alfred Smith (British, 1853-1946)- Christmas




Sa ne bucuram de familie, de prieteni si de sarbatori!


Daca ti-a placut te rog da share pe pagina / grup facebook. Multumesc!