https://acasa-la-nevasta.blogspot.com/p/aperitive-festive.html

25 decembrie 2022

Reteta de Cornuri - Croissant simplu sau cu ciocolata


Datorita faptului ca croissantul aduce ca si forma cu simbolul semilunei, au fost create numeroase analogii intre vestitul corn si Imperiul Otoman.

Nu, nu este un produs specific turcesc, sa nu luam Cezarului ce-i al Cezarului.

Celebrul  dictionar Gastronomic Larousse are cateva variante in ceea ce priveste aparitia croissantilor.

Povestile sunt similar, orasele si perioadele difera. O data s-ar fi intamplat la Viena in 1683, alta data la Budapesta – in 1868.

Campania otomana din 1682-l683 a avut ca punct culminant asedierea Vienei, capitala Imperiului Habsburgic. Operatiunea militara s-a dovedit a fi un esec, armata otomana fiind nevoita sa se retraga.

Bine, bine, si ce legatura sa aibe croissantii cu retragerea turcilor? Ce va spun acum, desigur este poveste; dar cum orice poveste are un sambure de adevar…

Se spune ca turcii plănuiau un atac împotriva orașului folosindu-se de tuneluri pe care le săpau pe timp de noapte pentru a pătrunde în oraș și a-i lua prin surprindere pe inamici, asigurându-și astfel victoria. Patiserii și brutarii, a caror munca se desfasura in mod firesc noaptea, au auzit zgomotul și au dat alarma.

Nu se stie exact cat de eroi au fost patiserii dar pare-se cu ocazia acestei victoria a aparul croissantul, în formă de semilună, pentru ca de fiecare dată când cineva urma să muște din el, să “muște” de fapt din semiluna, din puterea Imperiului Otoman și să simtă, astfel, gustul victoriei. 

 Acest moment a reprezentat debutul expansiunii Imperiului Habsburgic catre sud-estul Europei, In dauna Imperiului Otoman si modificarea echilibrului politic din aceasta zona.

Astfel, simbolul victoriei a fost preluat si de locuitorii orasului Budapesta.

 Pana la sfarsitul secolului al XVII-lea (cand se Incheie Pacea austro-otomana de la Karlo-witz - 1699), Imperiul Otoman va fi nevoit sa cedeze Habsburgilor Ungaria si Transilvania.

Astfel, au aparut si la noi celebrele produse pe care le-am consumat cu placer “cornurile”


Bine, dar cu totii stim ca cei care isi atribuie celebrul croissant sunt fracezii!

De unde si pana unde?


Maria Antoaneta, Regină a Franței  1774 – 1792, s-a născut arhiducesă de Austria, mai târziu devenind regină a Franței prin casatoria cu Ludovic al XVI-lea al Franței


Povestea spune că masa preferata a reginei, era micul dejun, masa ce-i era permisa sa o ia singura, in camerele ei, departe de eticheta si zecile de ochi atintiti asupra-i la celelalte mese de peste zi.

 Eticheta impunea ca  la anumite ore, după un anumit ritual, cei doi să ia masa însoțiți de suita regală și de alți oaspeți, pentru care momentul nu era doar o onoare, ci de cele mai multe ori și o curiozitate exacerbată de a observa detalii dintre cele mai diverse: cum mânca regina, cum mesteca, cum este imbracata, la ce sau la cine se uita, facand astfel obiectul barfelor de la curte.

Nu este de mirare de ce ritualul mesei în comun, nu era deloc pe placul reginei, care se bucura cel mai mult de micul-dejun in intimitate. Sa nu uitam ca Maria Antoaneta venea din tara croissantului, unde acest produs era extrem de popular, astfel a cerut ca alaturi de cafea, dimineata,  sa-i fie adus celebrul corn.

Cum tot ce manca sau purta regina era copiat de doamnele de la curte ca un “must-have”, croissantul a devenit foarte popular in Franta fiind nu doar preluat ci si adoptat ca produs reprezentativ.

Ceva mai tarziu, în 1839, ofițerul austriac August Zang, a deschis o brutărie vieneză în Paris, pentru care a adus cuptoare cu aburi. Cum la acea vreme un astfel de cuptor era o noutate pentru francezi, vestea despre brutarie si produsele facute acolo, printre care si un corn care semana cu celebul croissant de la curte, kipfel,  s-a raspandit. Astfel, croissantul a devenit accesibil pentru toti francezii!





 RETETA

Ingrediente pt. blocul de unt:

300 grame de unt nesarat, rece (din frigider)

cateva picaturi de zeama de lamaie

30 grame faina

Ingrediente pentru aluat:

350 grame faina

30 grame drojdie

250 ml lapte

20 grame zahar

O lingurita  miere

Un vf. Cutit sare

Pentru glazura:

Lapte sau un ou batut

Etape:

- taiati untul in bucatele, stropiti-l cu zeama de lamaie si amestecati-l cu faina .Framantati cu mana pana cand obtineti o compozitie omogena, fara cocoloase Lucrati cu miscari rapide si ferme, pentru a preveni topirea datorata contactului cu mana. Acoperiti-l cu folie si lasati-l la temperatura camerei sau asezati-l in frigider.

- intr-un castron mare, dizolvati drojdia in laptele caldut

adaugati zaharul si mierea, iar in final sarea si amestecati pana cand obtineti un amestec omogen

- formati aluatul: adaugati faina treptat, amestecand cu mana pana cand obtineti un aluat suificent de ferm, dar nu foarte elastic.

- mutati aluatul pe masa de lucru bine infainata si modelati-l cu ajutorul sucitorului sub forma unui patrat

-asezati blocul de unt peste aluat pe mijloc si in diagonala, astfel incat sa obtineti patru triunghiuri de aluat neacoperit cu unt. Inainte de aceasta operatiune asigurati-va ca untul are aceeasi consistenta ca si aluatul.

- impaturiti aluatul peste unt lipind marginile.

- intindeti aluatul cu sucitorul astfel incat sa obtineti un dreptunghi, pana cand ajungeti la o grosime a aluatului de 1 cm. Impartiti aluatul in trei parti. Impaturati prima treime a aluatului catre mijloc, iar apoi ultima treime deasupra. Eliminati faina in exces. Acoperiti cu folie si lasati la frigider pentru 30 de minute.

- scoateti aluatul din frigider, asezati-l astfel incat latura lunga sa fie pozitionata orizontal si intindeti-l cu sucitorul astfel incat sa obtineti din nou un dreptunghi cu o grosime a aluatului de 1 cm. Efectuati o noua impachetare. Acoperiti cu folie si lasati la frigider pentru inca 30 de minute.

- scoateti aluatul din frigider, asezati-l pe suprafata de lucru bine infainata, taiati-l in doua. In timp ce lucrati prima bucata de aluat, pastrati a doua bucata in frigider. Intindeti aluatul cu sucitorul astfel incat sa obtineti un dreptunghi cu dimensiunile de 55 cm x 15 cm. Lasati aluatul sa se “odihneasca” timp de 5 minute, pentru a nu se strange cand incepeti sa il taiati.

-Folosind un cutit bine ascutit sau un instrument special pentru taierea aluatului  porniti de la coltul din stanga-jos, taiati in diagonala pana la primul marcaj al laturii de sus. In continuare, porniti de la coltul din dreapta-sus si taiati drept pana la marcajul laturii de jos. Veti obtine astfel doua triunghiuri. Continuati pana cand obtineti 10 triunghiuri. La baza fiecarui triunghi, faceti o taietura pe mijloc, adanca de aproximativ 1 cm.

-pregatiti  tava pentru cuptor, ungeti  cu unt si asezati deasupra hartie de copt


- rulati croissantii incepand de la latura taiata si terminand astfel incat varful sa nu ramana deasupra si asezati-i in tava lasand 3-4 cm distanta intre ei.

- lasati croissantii la dospit, la loc caldut si pe cat posibil cu abur (puneti o oala mare cu apa la fiert pe aragaz) pana cand aluatul aproape isi dubleaza volumul. In acest moment puteti sa porniti si cuptorul, pentru a-l preincalzi la 220 grade Celsius.

- folosind o pensula de bucatarie, ungeti croissantii cu lapte (varianta traditionala franceza) sau cu oul batut.

-coaceti in cuptor, la 220 grade Celsius (cu ventilatie) pentru 10-15 de minute, sau pana cand devin aurii. Scoateti din cuptor si aranjati croissantii pe un grilaj pentru a se raci.

Pentru varianta umpluta, puteti folosi ciocolata, gem, nuca amestecata cu albus de ou batut, mac rasnit si fiert in lapte, rahat, crema de vanilie, etc